latinica  ћирилица
25/07/2014 |  13:54 | Аутор: Агенције

Занимљиве чињенице о хигијени

Прочитајте неколико занимљивих чињеница о хигијени, сигурни смо да многе од тога нисте знали.

1. “Хигијена“ долази од ријечи Hygieia (грчка богиња здравља, чистоће и Мјесеца).

2. Људско тијело је станиште за преко 1000 врста бактерија. Постоји више клица на вашем тијелу него људи у САД-у.

3. Антибактеријски сапун није нимало учинковитији у спречавању инфекције од обичних сапуна, а трицлосан (активни састојак) може пореметити ваше сексуалне хормоне.

4. Студија у којој је учествовало преко 11.000 дјеце утврдила је да претјерано хигијенска околина повећава ризик од атопијског дерматитиса и астме.

5. Монасима Јаин Дхарме (мање религије из Индије) је забрањено да окупају било који дио свог тијела осим руку и ногу, вјерујући да би чин купања могао угрозити милионе микроорганизама који живе на тијелу.

6. Древни Египћани и Астеци утрљавали су урин на кожу како би лијечили посјекотине и опекотине. Познато је да уреа, кључна супстанца у урину, убија гљивице и бактерије.

7. Енглески средњовјековни краљ Хенри IV наредио је својим витезовима да се окупају барем једном у животу.

8. Ученик седмог разреда из Флориде освојио је прво мјесто на школском сајму науке доказујући да постоји више бактерија у аутоматима за лед у фаст-фуд ресторанима него у Ве-Це- шољама.

9. Упркос популарном вјеровању, не постоји “правило-од-пет-секунди“ када је у питању храна која је пала на под. Бактерије контаминирају храну истог тренутка.

10. Прва права четкица за зубе, који се састојала од длака сибирске свиње, измишљена је у Кини у 1498.

11. 60% мушкараца и 40% жена не перу руке након посјете тоалету.

12. Више бактерија се налази на тастатури него на Ве-Це-у.

13. Истраживање је показало да 39% угоститељских радника не оперу руке након одласка на Ве-Це, а 53% их то не учини прије него почну припремати храну.

14. Пуштање воде на Ве-Це-у, без спуштања поклопца, можете распршити клице по купатилу на удаљеност од 2 метра.

15. Руке су највећи извор микроба у кући. Истраживања показују да редовно прање руку смањује обољења од прехладе и дијареје.

16. Док неке бактерије узрокују болест, друге су корисне. Оне су темељ прехрамбеног ланца, без којих уопште не бисмо могли преживјети на Земљи.

17. Спаваћа соба је савршено плодно тло за гриње које се хране мртвом кожом. Просјечна особа одбаци до 10г мртве коже седмично и до 18кг током цијелог живота.

18. Брис узет на ручним торбама показао је до 25.000 бактерија по квадратном центиметру. Трећина торбица била је позитивна и на фекалне бактерије. Торбе долазе у контакт с врло прљавим мјестима, укључујући јавни пријевоз, јавне ве-це-е, ресторане и подове кафића.

19. Већина људи мисли да је Ве-Це најконтамиранији дио куће, али истина је да судопер обично садржи и до 100.000 пута више бактерија од тоалета.

20. Кориштена кухињска спужва може садржавати на хиљаде бактерија по квадратном центиметру, укључујући Е-коли и салмонелу. Спужва је иделно мјесто за бактерије, а због силних пукотина тешко се дезинфикује. Редовно их мијењајте.