latinica  ћирилица
26/07/2014 |  21:21 | Аутор: РТРС

Цимет и мед: Лијек за све

Мјешавина меда и цимета вијековима је коришћена као лијек за све. Некада се вјеровало да ова савршена комбинација може вратити вид слијепима или чак "оживјети мртве".
Мед и цимет за ваше здравље - Фото: илустрација
Мед и цимет за ваше здрављеФото: илустрација



Источни народи мед и цимет сматрају најблаготворнијим даром природе и овај еликсир вијековима користе за лијечење такорећи свих болести и психичких стања. Чак и ако се потпуно засебно употребљавају мед и цимет имају својих љековитих моћи. Тако постоји вјеровање да се човјек који бар неколико пута мјесечно узима мед, не може ни разбољети.

Научна истраживања, која су обављана широм свијета, показују да мед и цимет у комбинацији имају фантастичне љековите моћи као што су регенерација ћелија и ткива, подизање отпорности организма и слично.

Од давнина мјешавина меда и цимета носи обиљежје еликсира који даје човјеку крепкост, младост и плодност, здравље и бесмртност. Тај еликсир био је духовна храна мудраца и светаца.

Сматра се да цимет и мед у комбинацији могу ријешити и проблем дебљине. Свакодневна употреба те двије намирнице подиже имунитет и штити организам од бактерија и вируса. Довољно је ујутру у чашу воде размути пола кашичице меда и сасвим мало цимета и то попити. Упућени тврде да се на овај начин постиже савршена виталност.

Постоје разни начини на који се ова комбинација припрема у зависности од тога о којим је здравственим проблемима ријеч.

Болести срца: Направите смјесу од меда и цимета и намажите је на хљеб. Овај оброк можете јести свакодневно за доручак. Смањује холестерол у артеријама и спречава срчани удар. Редовна употреба те комбинације смањује губитак даха и јача откуцаје срца. Код старијих особа, артерије и вене губе еластичност па може доћи до зачепљења. Комбинација меда и цимета ће ревитализирати крвне судове.

Помаже код рака желуца: Мед и цимет могу помоћи у лијечењу рака желуца. Пацијенти који пате од те болести треба да поједу кашику меда помијешану с кашиком цимета у праху и то свакодневно три мјесеца.

Артритис: Додајте двије кашике меда и једну кашичицу цимета у праху у шољицу вруће воде. Ако овај напитак будете редовно пили, можете излијечити хронични артритис. Једно истраживање је показало да се болесници помоћу тог напитка могу ослободити бола чак мјесец дана.

Холестерол: Помијешајте двије кашике меда и три кашичице цимета у праху са пола литра воде. Ова смјеса ће смањити количину масноће у крви. Доказано је да пацијенти који су тај напитак пили бар три пута дневно након неког времена нису имали проблема са високим холестеролом.

Инфекције бешике: Помијешајте двије кашике цимета у праху и кашику меда у чашу млаке воде и попијте. То уништава бактерије у бешици.

Пробавне сметње: Цимет у праху помијешајте с двије кашике меда и то поједите прије јела. На тај начин ће и најтеже јело бити лакше сварено.

Инфекције коже: Помијешајте мед и цимет, смјесу ставите на дијелове коже које је захватила инфекција, држите на кожи око 30 минута, па потом исперите топлом водом.

Прехладе: Они који пате од прехладе треба да једном дневно током три дана узимају једну кашику меда помијешану са 1/4 кашичице цимета у праху. На овај начин ћете се ријешити кашља, кијавице и болова у синусима.

Лијечи анемију: Чај од цимета помаже и у лијечењу анемије, а припрема се тако што у литар воде ставите сто грама цимета, најбоље у штапићима, и кувате на лаганој ватри док се количина воде не преполови. У то додати још један литар воде и килограм шећера. Затим све кувати даље док се цјелокупна количина не сведе на један литар. Лијек је тада готов и може да се пије као сок или три пута по једна кашичица дневно.

Рецепт за дуговјечност

Вјерује се да свакодневно узимање чаја с медом и циметом може да продужи живот. Помијешајте четири кашике меда, кашику цимета у праху и три шољице воде, прокувајте и пијте то као чај. Попијте четвртину шољице три до четири пута дневно. Ваша кожа ће бити мекана и свјежа, а одложиће и настанак бора.