latinica  ћирилица
31/07/2014 |  09:09 | Аутор: СРНА

Отварање изложбе "Назовимо то љубав"

У Музеју савремене умјетности у Бањалуци вечерас ће бити отворена изложба Бреде Бебан под називом "Назовимо то љубав" у оквиру које ће бити приказан до сада најцеловитији увид у мултимедијални опус Бебанове.

Изложбу, која ће бити постављена у Бањалуци до 22. августа, Музеј савремене умјетности партнерски реализује са Културним центром Београд, Музејом савремене уметности Војводине из Новог Сада и "SEEcult.org" порталом за културу југоисточне Европе.

 "Биће изложени најважнији видео радови и филмови Бреде Бебан из периода 1992. – 2012. године - укупно 17 видео радова, видео инсталација и умјетничких филмова и два фотографска пројекта", саопштено је из Музеја савремене умјетности Републике Српске.

Бреда Бебан је била ликовни умјетник, синеаста и кустос/креативни продуцент чији рад се бави савременим појмовима субјективности и емоција које се јављају на маргинама великих прича о географији, политици и љубави.

Радећи самостално или у сарадњи са другим умјетницима и синеастима, направила је бројне радове који су излагани у најзначајнијим музејима савремене умјетности у Европи и САД као што су Тате Модерн у Лондону, Мома у Њујорку, Мусео Реина Софиа у Мадриду.

За своје кратке филмове добијала је престижне награде и признања на угледним филмским фестивалима у свијету.

Осим умјетничког рада, богате излагачке праксе на самосталним и групним изложбама у цијелом свијету, међу којима је и Бијенале у Венецији, Бреда Бебан је предавала мултимедије на Умјетничкој академији у Стокхолму и престижном Халам универзитету у Шефилду, а била је и кустос у неколико пројеката.

Изложбу "Назовимо то љубав", у априлу ове године премијерно је виђела публика у Културном центру Београд, а затим и у Музеју савремене уметности Војводине од 15. маја до 15. јуна ове године.

Отварање изложбе у Бањалуци предвиђено је са почетком у 20.00 часова.