latinica  ћирилица
31/07/2014 |  09:34 | Аутор: Б92

Буба која ће свијет спасити глади

Иако мала, једна буба може да нахрани све гладне на планети. Потребно је само људима објаснити како да је узгајају и проблем глади може бити ријешен, кажу аутори овог пројекта.
Сурлаш - Фото: илустрација
СурлашФото: илустрација

Сурлаши су мале и скромне бубе, али за Мухамеда Ашура они су рјешење многих проблема у развијеном свијету, пише CNN.

Ови скромни инсекти могли би да искоријене глад и неухрањеност, извуку заједнице из сиромаштва и снизе ниво угљен-диоксида.

За биће дугачко свега неколико центиметара то је велики учинак али и моћ.

Ашур је с неколико колега студената с универзитета Мекгил покренуо компанију Aspire са циљем да представи узгајање инсеката у земљама којима недостаје хране и нутритивних састојака.

Ова идеја је прошле године добила награду Hult, коју је пратило милион долара уложених у сjеме. Након што су добили награду, они су покренули пилот програм у Гани, гдjе је чест проблем недостатка хране.

Тренутно 75% предшколаца и двijе трећине трудница у Гани пати од анемије, тврди Свjетска здравствена организација.

“У руралној заједници, исхрану углавном чине угљени хидрати. Због недостатка протеина, којих има у риби и јунетини, они једу нешто што није хранљиво“, каже др Клемент Акотсен Менсаг, ентомолог и истраживач с Универзитета у Гани.

“Сурлаши су одличан суплемент“, додаје он.

У 2013. години Организација за храну и агрокултуру при УН-у је објавила извjештај позивајући на конзумацију инсеката широм планете.

У извjештају је закључено да инсекти имају врло сличне нивое протеина као и говедина, а побj еђују у нивоима гвожђа, калијума, цинка, фосфора и неколико амино-киселина.

“Тамо гдjе има мањка гвожђа, мањка и едукације и повj ерења у власти. Уколико одете у неко мало село близу Акре, тешко ћете наговорити жене да пију таблете гвожђа или неке друге суплементе“, тврди он.

“На овај начин представљамо гвожђе и протеине на начин много ближи овој култури“, додаје он.

У неким дijеловима Гане већ је прихваћено конзумирање сурлаша.

“То нећете видjети у свим дijеловима Гане, али гдjе се конзумира, то се чини с великом слашћу“, каже Ашур.

Процес узгајања сурлаша није компликован. Неко ко је необразован, али индустријски поткован, може покренути производњу за кратко врijеме.

Пројекат Aspire циља на фармере који живе у руралним заједницама, гдjе земље има у изобиљу. Они би обезбijедили фармерима алатке и обучили би их бесплатно, а потом купили сурлаше и дистрибуирали их широм земље. У плану је и мљевење брашна од сурлаша.