latinica  ћирилица
31/07/2014 |  11:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Савић: Рио главни циљ

Селектор ватерполо репрезентације Србије Дејан Савић рекао је данас да је нова златна медаља освојена минулог викенда на првенству Европе у Будимпешти за још један корак приближила екипу главном циљу - освајању трофеја на Олимпијским играма.
Дејан Савић (архив) - Фото: ТАНЈУГ
Дејан Савић (архив)Фото: ТАНЈУГ

"Наш једини циљ је освајање злата на ОИ. Остала такмичења су успутне степенице ка том циљу. Ипак, репрезентативац Србије не може никада да 'мијења' медаљу за неку другу. Увијек идемо на врх, свака медаља је крваво зарађена и тешко је мијењати неке ствари", рекао је Савић у интервјуу Тањугу.

Селекција Србије у недјељу увече одбранила је трофеј на ЕП импресивном побједом од 12:7 у финалу над Мађарском, на њеном терену.


"Колико се сјећам нико није тако надиграо Мађарску на њиховом терену. Ово је велика побједа и успјех репрезентације, али оно што мора да нас забрине је приступ против Црне Горе у полуфиналу. Никад више не смије да нам се понови тај приступ у тако важним мечевима", навео је он.

Као утакмицу која је у позитивином смислу промијенила ток ЕП Савић је навео дуеле са Шпанијом у посљедњем колу групне фазе и против Грчке у четвртфиналу. Потом је услиједило и велики преокрет против Црне Горе у полуфиналу.

"Када смо губили са 5:1 нисам помислио ништа, али је већ на 8:4 све то дјеловало мало страшније. Ипак, ниједног момента нисам губио наду, а ни играчи. Било је бодрења између нас, почели смо да играмо и преокренули резултат", рекао је Савић.

Он је истакао да је у финалу против Мађарске његова екипа играла растерећено.

"Мађари су покушали да хватају прикључак. Могао је да нам се понови меч са Црном Гором, али у контрасмијеру. Планирао сам тајм-аут на 6:1, било је много до краја друге четвртине. У меч смо ушли растерећени, али агресивни и сконцентрисани. Мађари су били под великим притиском, па смо имали психолошку предност", објаснио је Савић.

Он је додао и да не може да упореди ову златну медаљу са претходном коју је освојио у Будимпешти прије 13 година.

"Разлике су биле велике, уосталом била је и друга химна. Ипак, остала су лијепа сјећања", уз осмјех је казао Савић.
Он је у претходне двије сезоне као тренер Црвене звезде освојио Лигу шампиона, по двије титуле првака и купа Србије, као и европски Суперкуп.

"У преговорима сам да видимо како ће Звезда да функционише. Већина играча је отишла због лоше материјалне ситуације. Гледаћемо да направимо базу или да подлмладимо екипу да бисмо имали стабилан тим, који би имао потпору из наше школе. То би био велики успјех, можда већи и од евро титуле", казао је тренер црвено-белих.

Савић је оцијенио да је српски клупски ватерполо у тешкој ситуацији, а да успјеси Партизана, Црвене звезде и Радничког у Европи нису донијели жељени искорак у финансијском и маркетиншком смислу.

Он је објаснио да су успјеси ватерполо репрезентације "држали" тај спорт на високом нивоу у највећем периоду од 1999. године до данас, али да је то на неки начин био привид.


"Ватерполо је увијек на ивици да падне на ниске гране. Успјеси Партизана и Звезде у ЛШ и Радничког у Купу ЛЕН нису дали резултат у смислу остваривања високог нивоа клупског ватерпола. Све се свело на репрезентацију. Опет, претходних годину и по дана репрезентативни ватерполо био је у кризи. Допринијели смо тиме седмим мјестом у Барселони на СП. Овим златом репрезентација поново 'држи' клубове, али питање је времена на ком нивоу. Од 13 репрезентативаца чак 11 игра у иностранству. Освајањем злата ми смо ријешили један, али смо направили два или три велика проблема", закључио је Савић.

Национални тим Србије ће од 19. до 24. августа играти на Свјетском купу у Казахстану, а прилику ће добити играчи са ширег списка.

Почетком сљедеће године игра се Свјетска лига, а прво мјесто доноси пласман на ОИ у Рио де Жанеиру. Такође, ватерполисте очекује и Свјетски шампионат у Казању сљедеће године.