latinica  ћирилица
31/07/2014 |  11:30 | Аутор: Агенције

Један прслук могао је да спријечи Први свјетски рат?

Својеврстан свилени панцир, који је надвојвода Франц Фердинанд посједовао, могао је да заустави метак који је у њега испалио Гаврило Принцип. Међутим, он га у вријеме атентата није носио, иако је био упозорен на атмосферу у Сарајеву

Један свилени прслук је прије сто година могао да спријечи крваве догађаје у којима ће живот изгубити милиони војника и цивила.

Тестови стручњака Војног музеја у Лидсу, на сјеверу Енглеске, требало би да докажу да је својеврстан свилени панцир, који је надвојвода Франц Фердинанд посједовао, могао да заустави метак који је у њега, у јуну 1914, испалио Гаврило Принцип.

У вријеме атентата, који је тадашња штампа описала као “пуцањ који се чуо у цијелом свијету“, Франц Фердинанд је имао један такав прслук, али га тог, за њега и његову сурпугу кобног дана, није носио. Франц Фердинанд је био свјестан да му је живот угрожен – његов стриц је преживио покушај атентата неколико година раније, а био је и упозорен на узаврлу атмосферу у Сарајеву.

 

 

Према писању лондонског Гардиана, панцир је осмислио пољски изумитељ Казимир Зеглен, а био је направљен од танких, али чврстих слојева органских материјала, превасходно свиле.

Тачно мјесец дана након атентата, 28. јула 1914, Аустроугарска је објавила рат Србији. До 4. августа сукобу су приступили савезници обје стране, и свет се заувек променио.

Музеј у Лидсу поседује реплике панцира, које су направљене према оригиналној спецификациији, а његови стручњаци их тестирају са муницијом и оружјем сличним полуаутоматском пиштољу браунинг из 1910. којим је Принцип пуцао на Франца Фердинанда. Тестови се и даље спроводе, али је већ досад утврђено да свила има моћ да заустави метак.

 

 

Лиса Трејнор, истраживач и стручњак за Први свјетски рат, изјавила је за Гардиан да се заинтересовала за ову причу када је налетела на идентични пиштољ браунингу из којег је Принцип пуцао.

- То ме подстакло на размишљање: Шта би било да надвојвода није убијен? Да ли би рат био одложен? Након вишемесечног истраживања и уз помоћ међународних стручњака, установила сам да је веома могуће да би надвојвода преживео атентат да је носио панцир – навела је Трејнор.

Она и њене колеге пожељели су да ту теорију ставе на пробу, те су започели серију тестова.

- Не бих жељела да прејудицирам исход слиљедеће рунде тестова. Али, већ сада могу поуздано рећи да свила заиста има способност да заустави метак – истакла је она.

Копије прслука и резултати анализа биће представљени јавности на изложби “Меци, сечива и борбене кациге“ (Bullets, Blades and Battle Bowlers), која ће бити отворена у септембру у Војном музеју у Лидсу.