latinica  ћирилица
31/07/2014 |  12:17 | Аутор: ТАНЈУГ

Костолац: Угрожени витални објекти

Вода од обилне киша која још увијек пада, угрожава објекте ПД "ТЕ - КО Костолац", угрожени су и витални објекти термоелектране и копова али и града Костолца и околних насеља, саопштило је то привредно друштво.
ТЕ Костолац - Фото: ТАНЈУГ
ТЕ КостолацФото: ТАНЈУГ

Невријеме са јаком кишом и електроенергетским пражњењем, које је почело 30. јула у 22 сата не престаје над Костолцем и околином већ 10 сати.

Бујица воде, која се слива са околних брда, угрозила је рад и термоелектране "Костолац А", тако да је ван погона од јутрос блок А2.

Вода посебно угрожава коп "Дрмно", на коме је од 23. јула, након невремена, под водом западни дио угљеног система.

На том копу борба се води са бујицама које носе дијелове етажа угрожавајући рударску механизацију на свим дијеловима копа, а посебно у домену најниже тачке копа и угљеног система, западног дела првог, другог и трећег БТО система, као и на одлагалишту.

Механизација је готово неупотребљива и тренутно је немогуће користити путеве у копу које је бујица просјекла створивши кањоне.

Овакво невријеме се не памти, јер је у Костолцу за само десет дана пало више од 200 литара кише по квадратном метру.

Невријеме се још увек се не смирује и незахвалне су прогнозе у овом тренутку јер интензитет падавина не јењава.

Безбједност људи је подигнута на највиши ниво и у свим угроженим дијеловима компаније запослени који су успјели да се пробију до радног мјеста раде на санацији и спрјечавају веће штете.

Упозорење Нишлијама: Стиже невријеме

Градоначелник Ниша Зоран Перишић упозорио грађане да се у наредних 12 сати очекују локалне непогоде таквог интезитета да могу проузроковати велику штету.
"Очекује се локална појава грмљавина са градом, количина падавина преко 40 литара по квадратном метру за период од 12 сати, што према степену опасности представља - веома опасно вријеме", прочитао је упозорење Перишић.

Под ознаком - Веома опасно вријеме - прогнозиране су нарочито опасне временске појаве, а таквог су интезитета да могу проузроковати велику материјалну штету и бити веома опасне по безбједност људи и животиња.

Упозорење је издао Оперативни центар Управе за ванредне ситуације у Нишу, а објављено је и на сајту града.