latinica  ћирилица
31/07/2014 |  14:44 | Аутор: РТС

Србија: Плате и пензије морају доље за 15%

Србији је потребно смањење пензија и плата у јавном сектору од 15 одсто у ребалансу буџета, јер су те уштеде кључне за успјех фискалне консолидације.
Привреда - пад - Фото: илустрација
Привреда - падФото: илустрација

То наводи Фискални савјет, уз објашњење да ће смањење плата и пензија донијети 800 милиона евра уштеде и да је то једина мјера која ће пуне ефекте имати већ 2015. године.

Према мишљењу чланова Фискалног савјета, опасност од избијања кризе јавног дуга налаже неодложно спровођење фискалне консолидације и Влада Србије више нема много избора, нити могућност даљег одлагања.

Јавни дуг на крају јуна достигао је 21,2 милијарде евра, односно 66 одсто бруто домаћег производа (БДП), а до краја године би могао да достигне 73 одсто БДП, што је, како су оцијенили, забрињавајући ниво.

Додали су да је јавни дуг Србије од почетка 2009. године до краја 2013. порастао за око 12 милијарди евра, осносно за око 35 одсто БДП, што указује на неодрживост домаћих финансија.

Према оцјени Фискалног савјета, све то намеће потребу оштре фискалне консолидације, односно смањења дефицита буџета, који би у 2017. години требао да буде испод три одсто БДП, уз заустављање раста јавног дуга.

Дефицит буџета Србије у 2014. години износиће више од 2,6 милијарди евра, односно 8,3 одсто БДП, што ће, како је Фискални савјет оцијенио, бити највећи дефицит у Европи, изузев можда Украјине, што је добар показатељ неодрживости фискалне позиције у којој се Србија тренутно налази.

Фискални савјет је додао да фискална консолидација мора да почива на довођењу у ред јавних и државних предузећа, смањењу издвајања за пензије и плате и структурним реформама.