latinica  ћирилица
01/08/2014 |  14:49 | Аутор: РТРС

Здравље трпи због промјенљивог времена

Скоро сви се жале да се због овако нестабилног времена осјећају поспано и уморно. Нагле и велике промене заиста утичу на здравље, указују стручњаци, нарочито код оних са хроничним обољењима.
Невријеме - Фото: РТРС
НевријемеФото: РТРС

„Све промене највише утичу на хроничне болеснике. На осјетљиве популационе групе, пијре свега оне који болују од кардиоваскуларних и респираторних обољења“, истакла је Бранислава Матић Савићевић из Института за јавно здравље „Др Милан Јовановић Батут“.

Према њеним ријечима, температурни скокови и падови утичу на оне који имају проблема са циркулацијом, зато што по топлом времену долази до наглог ширења крвних судова, опет када нагло захладни јавља се сужење крвних судова и слабији проток крви.


Такође, при повећаној количини влаге проблеме могу имати особе са хроничним респираторним обољењима, пре свега они са опструктивном болешћу плућа и астматичари.

У зависности од тога да ли су временске промјене донијеле и неке алергене, који су у љетњем периоду чести, пажњу морају да обрате и они којима муке задају алергије.

Републички хидрометеоролошки завод нам даје временску прогнозу, а од 1. јуна, Институт „Батут“ је ту да нам саопшти како ће време утицати на здравље и шта можемо да урадимо.

„Ми нисмо рачунали на ово захлађење, тако да смо урадили оно што препоручује Свјетска здравствена организација, а то је да се прати од 15. маја до 15. септембра могућност појављивања топлотних таласа“, објаснила је Бранислава Матић Савићевић.

Под линком Клима и здравље, на сајту Института „Батут“, могу се наћи препоруке за поступање за пет наредних дана у складу са прогнозом, то јест бојама са скале, по такозваном систему семафора.

До викенда је облачно, променљиво и време са кишом, пљусковима и грмљавином, а од суботе претежно сунчано и топлије. Ускоро ћемо имати и прави топлотни талас, па је препорука и за болесне и за здраве да се чувају.