latinica  ћирилица
02/08/2014 |  08:45 | Аутор: РТРС

Регата од конзерви пива у Аустралији

Становници аустралијског града Дарвин давно су осмислили практичан начин понове употребе празних конзерви пива. Прије скоро четири деценије настало је такмичење названо Регата од конзерви пива.

Регата од конзерви пива први пут је организована 1974. године, са намјером да се покаже да се отпад може рециклирати на занимљив начин. Неколико деценија кансије регата је прерасла у међународни фестивал, на којем учествује више од 60 чамаца направљених од разних конзерви пива. Да би ове креације настале, било је потребно много маште, али и празних конзерви, на велику радост пивопија.

Најважнији дио фестивала је трка под називом ''Миндил битка''. Ријеч је о потрази за скривеним предметом, за који нико не зна шта је док га не пронађу. Током трке дозвољено је да такмичари нападају једни друге воденим пиштољима и брашном.

Фестивал завршава регатом чамаца који су направљени од празних конзерви сокова. Тиме је омогућено и учешће такмичарима који нису љубитељи пива, или су испод добне границе за конзумирање алкохола.