latinica  ћирилица
02/08/2014 |  17:20 | Аутор: ТАНЈУГ

Грузија - Налог за хапшење бившег предсједника Сакашвилија

Грузијски суд издао је данас налог за хапшење бившег предсједника те земље Михаила Сакашвилија због оптужби за злоупотребу положаја за које његове присталице тврде да су политички мотивисане.

Налог за хапшење је због сличних оптужби издат и за бившег министра одбране и државног тужиоца, преноси Ројтерс.

Грузијске власти су прије неколико дана саопштиле да су почеле кривичну истрагу против бившег предсједника Сакашвилија и неколико његових сарадника због злоупотребе службеног положаја током гушења антивладиних протеста 2007. године.

Тужиоци у тој држави на Кавказу су ово најавили пошто се Сакашвили није појавио пред истражитељима који су хтјели да га саслушају, наводи АП.

Он се није одазвао позивима да буде испитан ни раније на суђењима његовим политичким савезницима, наводећи да нема повјерења у актуелне власти.

Званичници оптужују Сакашвилија за нелегално растурање протеста 2007. године, преузимање телевизијске станице 2009. године и запљењивање имовине једног бизнисмена.

Бивши предсједник, који је био на челу државе за вријеме рата са Русијом 2008 године, изгубио је на парламентарним изборима 2012. године од милијардера Бидзине Иванишвилија.

Од 2013. године, када је окончан његов мандат, живи изван Грузије.