latinica  ћирилица
02/08/2014 |  18:15 | Аутор: ТАНЈУГ

УНИЦЕФ - Страдало 296 палестинске дјеце у Појасу Газе

Најмање 296 палестинске дјеце и адолесцената убијено је откако је Израел 8. јула покренуо офанзиву на појас Газе против Хамаса, саопштила је данас Агенција УН за дјецу (УНИЦЕФ).

"Дјеца чине 30 процената цивилних жртава", наводи УНИЦЕФ, додавши да је биланс заснован на погибијама које је агенција могла да потврди и по свој прилици ће расти имајући у виду инциденте у посљедњих 48 сати.

УНИЦЕФ је нагласио да су ти подаци провјеравани колико год је могуће у тренутној ситуацији и да може бити промјена заснованих на даљим провјерама, пренио је АФП.

"Између 8. јула и 2. августа (до 11 сати) најмање 296 палестинске дјеце је пријављено да је убијено као резултат ваздушних удара и гранатирања израелских ваздушних, поморских и копнених снага", наведено је у саопштењу.

Виш од 1.650 Палестинаца у појасу Газе убијено је од почетка израелске офанзиве прошлог мјесеца, чији је циљ био заустављање прекограничне ракетне ватре екстремиста. Већина убијених су цивили и више од 8.900 људи је рањено.

Израел је изгубио 63 војника и два цивила, а погинуо и је један радник из Тајланда.

Та земља криви исламстички Хамас за те погибије, оптужујући га да користи цивиле као "људски штит".

Израел: Скоро половина погинулих су борци

Израел посједује доказе да су скоро половина погинулих Палестинаца током 25-дневног рата у Гази борци, рекли су израелски званичници, одбацујући међународне оптужбе да је у израелској акцији погинуо велики број цивила.

"Према истраживању војске, најмање 47 одсто жртава су терористи и за све њих имамо податке са фотографијама", рекао је замјеник израелског шефа дипломатије Тзачи Ханегби /Тзацхи Ханегби/ израелској телевизији.

Израел је одбацио најављену истрагу Савјета за људска права УН, рекавши да је то тијело пристрасно, и најавио своју властиту.

Групе за људска права у Гази рекле су да су најмање 80 одсто од 1.669 убијених Палестинаца цивили, укључујући стотине дјеце.

Израел, који је изгубио 63 војника и три цивила, саопштио је да је учинио све што је могуће да се избјегну цивилне жртве и да исламисти Хамаса изазивају такве жртве нападима из густо насељених подручја.

Израел тврди да су припадници Хамаса и други палестински герилци у Гази терористи.