latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:11 | Аутор: Агенције

Како свирање инструмента стимулише мозак?

Када слушате музику активирају се различити дијелови мозга, али када свирате инструмент, у вашем мозгу се дешава ватромет.

Анита Колинс је истраживала шта се дешава у мозгу када свирате и који су ефекти ове менталне вјежбе.

Слушање музике је врло често прави ужитак, али док се ви опуштате ваш мозак ради као да рјешава тежак математички проблем. Мозак се још комплексније понаша када свирате инструмент. Свирање, за разлику од слушања, укључује и моторне способности, тако да тај процес постаје интезиван ментални тренинг за ваш мозак.

Свирање инструмента укључује скоро све дјелове мозга у исто вријеме, а дисциплинованим вјежбањем ојачавају се различите мождане функције. Свирање такође поспјешује проток информација кроз жуљевито тијело које је главна спојница између лијеве и десне хемисфере, ово може омогућити музичарима да ефикасније и креативније рјешавају проблеме.

Пошто свирање укључује креирање и разумјевање емоционалног садржаја који музика носи, музичари су често јако вјешти у планирању, добри стратези и имају тенденцију да обраћају пажњу на детаље.

Музичари такође имају бољу меморију, брже и ефикасније памте информације, а брже их се и сјете, кажу студије. Истраживања показују да ниједна друга активност не може да парира свирању по утицају који оно има на мозак. Стога, уколико желите да достигнете свој максимум, инструмент у руке.