latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:18 | Аутор: Б92

Проблеми са стопалима - Осам разлога да обратите пажњу

Често ако нас нешто не заболи, не обратимо пажњу на поруке које нам шаље наше тијело, или у овом случају дио тијела – стопала.
Стопала - Фото: flickr.com
СтопалаФото: flickr.com

Она су најчешће покривена чарапама, а “далеко од очију – далеко и од срца“. Ево неколико уобичајених симптома које треба на вријеме да примјетите, пише ХафПост.

Хладна стопала

Иако је могуће да су вам стопала хладна, без икаквих посљедица, хронично хладни прсти на ногама могу бити знак лоше циркулације. Пушење и хронична опструктивна болест плућа (ХОБП) који могу смањити функцију плућа да апсорбује кисеоник што доводи до мањка кисеоника у крви.

Периферна артеријска болест и неколико различитих врста болести срца могу учинити да се артерије сузе што смањује доток крви у све дјелове тијела и доприноси лошој циркулације.

Уколико осјетите да су вам прсти на ногама толико хладни да су скоро утрнули обратите се љекару.

Стопала која сврбе

Стопала која сврбе, без обзира на то колико су иритантна, нису знак озбиљног медицинског стања. Најчешћи разлоз зашто стопала знају да сврбе јесте гљивична инфекција звана “атлетско стопало“. Ова инфекција обично почиње између прстију и јавља се код људи којима се стопала зноје и који носе малу и уску обућу.

Иако је ова инфекција изразито заразна може се лијечити антимикотицима који се без рецепта купују у апотеци. Некада стопала која сврбе могу бити знак одређене аутоимуне болести као што је псоријаза.

Стопала без боје

И док атлетско стопало може изазвати црвенкасти осип на кожи, друга стања као што су Рајнардов синдром могу изазвати потпуно обезбојеност дјелова коже усљед хладноће или стреса. У почетку бијели прсти касније постају плави пошто нема протока крви. Често кожа може постати црвена, а потом се вратити у нормалу.

Надувена стопала

Многим људима ноге почну да отичу у неком тренутку у животу. Често је узрок отока претјерано стајање на ногама, искренут зглоб, мала обућа... Ако оток траје дуже од неколико дана он може бити знак неког озбиљног медицинског стања.

Течности попут крви могу се скупљати у ногама и могу бити знак неког озбиљног медицинског стања као што су проблеми са срцем, болест бубрега или нуспојава лијекова за дијабетес или високог притиска. Надувена стопала узрокује и реуматоидни артритис или остеоартритис. Важно је потражити помоћ када су ова стања у питању, посебно ако их прате бол у грудима, тешкоће у дисању и слично...

Осјећај печења у стопалима

Било да је ријеч о благом пецкању или јаком, ови симптоми не морају бити посљедица тешких болести. Довољно је да су ваша стопала уморна или да имате неку гљивичну инфекцију како би се појавили.

У озбиљнијим ситуацијама осјећај печења у стопалима може бити посљедица оштећења нерва од дијабетесе или синдром периферијалне артеријске болести. Уколико се овај осјећај јавља неколико недјеља, а симптоми постану јачи или болнији или уколико почнете да губите осјећај у прстима обратите се љекару.

Уколико су симптоми лакши покушајте са хладном купком за стопала.

Бол у палцу на нози

Бол око нокта палца на нози може бити посљедица ураслог нокта. Са друге стране, бол у зглобу палца могу указати на артритис или гихт. Симптоми гихта би могли да постану јачи болови који би могли да узрокују континуирану нелагоду.

Жути нокти

Промјена боја ноктију може указивати на одређени здравствени проблем. Инфекција ноктију може да донесе жуте флеке испод ноктију.

Гљивице се размножавају и расту на мрачним топлим и влажним срединама. Уколико се не лијечи на вријеме промјена боје ноктију може да се прошири што осим визуелно ружног проблема не мора да има даље посљедице.

Бијеле флеке на ноктима

Бијеле флеке на ноктима не указују под обавезно на здравствене проблеме. Млијечне мрље појављују се при коријену нокта и помјерају се како нокти расту. Упрксо вјеровању, ове мрље нису посљедица недостатка витамина и сматрају се безопасним.

Бијела флека на врху нокта могу указати на гљивичну инфекцију, која се уколико се не лијечи лако може раширити и на друге нокте.