latinica  ћирилица
03/08/2014 |  11:21 | Аутор: Вечерње новости

Зашто би требало да мијењате дезодорансе?

Знојење је природан начин на који се тијело хлади и избацује штетне материје, али често га прати и непријатан мирис.

Различито се знојимо због стреса, врућине или вјежбања, а свака врста зноја има карактеристичан хемијски састав. Тако је, на примјер, “мирис“ од стреса најнепријатнији.

Дерматолози препоручују да сваких шест мјесеци мијењате дезодоранс како се тијело не би навикло и престало да реагује на њега. Најбоље средство за спријечавање непријатних мириса испод пазуха је дезодоранс у стику. Уколико сте алергични, можете да га направите и сами, од разних уља и екстраката са антибактеријским дјеловањем.

Жуте мрље на одјећи појављују су због реакције алуминијума са знојем, одјећом или прашком за прање веша. Зато пажљиво прочитајте декларацију да бисте провјерили да ли се овај састојак налази у вашем дезодорансу. Немојте да претјерујете ни са коришћењем антибактеријских сапуна и купки, упозоравају дерматолози.

Ако често перете дијелове тијела који имају најинтензивнији мирис зноја, исушујете кожу, што само појачава знојење. Посебни дезодоранси за жене и мушкарце, у ствари су маркетиншки трик, јер су састојци исти, а једина разлика је у амбалажи и мирису.