latinica  ћирилица
05/08/2014 |  09:18 | Аутор: Вечерње новости

Кантарион: Моћна "госпина трава"

Помаже код депресије, грчева у стомаку, згрушавања крви, болести бубрега, јетре, слезине, мокраћне бешике...
Кантарион - Фото: flickr.com
КантарионФото: flickr.com

Због изузетне дјелотворности кантарион или госпина трава (Хyперицум перфоратум), веома је цијењен у народу, а љековита својства позната су дуже од два миленијума.

Парацелзијус, отац фармације, величао је његову моћ, говорио је да "цвијет током љета скупља сунчеве зраке, да би их људима дао у тмурним мјесецима". Од ове биљке праве се тоник, чај, уља и тинктуре, а у савременој понуди препарата налази се и у облику капсула, које позитивно утичу на расположење и побољшавање емоционалне равнотеже.

Цвијета од маја до септембра, а најљековитији је када се бере половином јула. Расте на сувим брежуљцима, осунчаним ливадама, пустом и необрађеном земљишту, рубовима шума. Драгоцјени састојци се налазе у цвјетовима и листовима и помажу код проблема са плућима, бубрезима, јетром, слезином, бешиком, код грчева у трбуху и желуцу, згрушавања крви. Биљка је посебно дјелотворна у лијечењу неконтролисаног мокрења.

У народној медицини користи се за посјекотине, опекотине, хемороиде, јер убрзава зарастања рана. Код промјена на кожи, проблематично мјесто се облаже чистом газом или платном натопљеним уљем кантариона. Оно је дјелотворно и за јачање косе, као и за опорављање длаке оштећење фарбањем. Ефекат је најбољи ако се у неколико наврата, пола сата до сат прије прања, коса намаже уљем.

Госпина трава садржи мјешовити танин, етарска уља, смоле, антоцијан, црвену боју хиперицин, каротен и флавоноидни хетерозид, који даје карактеристичну жуту боју. Има и холина, витамина Ц и трагове алкалоида. Етарско уље мирише на црногорична уља јер се састоји од кадинена и других сесквитерпена, а дјелује против цријевних паразита, док фенолска једињења имају антибактеријску моћ.

Кантарион се најчешће употребљавао као природни антидепресив, показао се изузетно успјешним у лијечењу бројних психичких обољења, чак и траума. У Њемачкој је и званично одобрен код блажих облика депресије и издаје се искључиво уз љекарски рецепт јер препарати на бази ове биљке имају бројне интеракције са другим лијековима. Његову љековитост признала је и Свјетска здравствена организација.

Чај се припрема тако што се у 2 дл кипуће воде сипа кашичица ситно исјецканог кантариона, склони са рингле и остави поклопљено 10-15 минута. Пије се три пута дневно код гастритиса, чира на желуцу, пролива, жутице, главобоље, бубрежних и менструалних тегоба.