latinica  ћирилица
05/08/2014 |  09:23 | Аутор: Вечерње новости

Јапанке опасне за стопала

Омиљена љетња обућа која може да се комбинује са свим одјевним предметима и чија цијена је врло приступачна, оптерећује мишиће, кољена, кукове и кичмени стуб, тврди професор Џастин Шројер.

Чак ни у најудобнијим и најквалитетнијим јапанкама не би требало да проведете цијело љето јер је то опасно по здравље. Нажалост, омиљена љетња обућа која може да се комбинује са свим одјевним предметима и чија цијена је врло приступачна, оптерећује мишиће, кољена, кукове и кичмени стуб, тврди Џастин Шројер, професор кинезиологије са Универзитета Лујзијана-Лафајет.

Када ходамо у јапанкама, јаче стежемо и грчимо ножне прсте како нам оне не би склизнуле и на тај начин мјењамо начин хода и држања цијелог тијела. Оптерећење за стопало је подједнако као и када ходамо на седам центиметара високим потпетицама.

Ипак, нису ни све јапанке толико лоше. Квалитетније су оне које нису потпуно равне, јер нога у њима чвршће стоји, а боље је и кад су ременчићи шири. Најгоре су јапанке у којима стопала шетају лијево-десно.

Ову обућу не би требало да носите када пред собом имате напоран дан који укључује доста стајања, ходања или планинарења. Такође, треба да их избјегавају особе које иначе имају проблема с костима и мишићима.

Краткорочне посљедице ходања у лошим јапанкама су болови у пети, поткољеницама, уганућа зглобова и повриједе ножних прстију, а дугорочно може доћи до фрактура и хроничних упала тетива, глежњева, кољена и леђа.