latinica  ћирилица
05/08/2014 |  09:55 | Аутор: Агенције

Пет митова о мозгу који и даље опстају

Истини за вољу, научници и даље не разумију све начине на које људски мозак функционише, а не могу ни да се сложе на који начин би требало да га проучавају.
Мозак - Фото: flickr.com
МозакФото: flickr.com

Зато и не изненађује чињеница да постоји много митова и заблуда о главном органу централног нервног система.

Представљамо вам пет митова који и даље опстају:

Мит 1: Користимо само 10 одсто мозга

Када бисмо користили само 10 одсто мозга,уколико бисмо пронашли начин да га у потпуности активирамо, могућности човјечанства биле би бескрајне. То је и садржај новог филма "Луцy", у ком главна јунакиња (Скарлет Јохансон) успјева да активира 100 одсто свог мозга. Нажалост, филм је заснован на једном од најстаријих митова.

Тачно је да можете ваш мозак учинити ефикаснијим и поправити одређене когнитивне вјештине, али је нетачно да је тако велики дио мозга сасвим неупотребљен.

Мит 2: Доминантна је само једна страна мозга

Ова идеја одговорна је за подјелу цијелог човјечанства на "креативце" (особе код којих је десна хемисфера доминантна) и "логичаре" (лијеви део мозга). Мит је укорењен у доказаним чињеницама, да су одређени дијелови мозга одговорни за специфичне функције, али је та идеја "изврнута" у популарној психологији.

Тако они који вјерују у овај мит сматрају да је наша личност одређена тиме колико често користимо једну или другу страну мозга. Заправо, сваки човјек користи цијели мозак, јер људи само уз помоћ обје хемисфере могу да обављају сложене задатке с којима се свакодневно суочавају.

Мит 3: Алкохол убија мождане ћелије

Овај мит има смисла, будући да дјелује логично да алкохол који иначе води неуобичајеном понашању, може оштетити неуроне. Међутим, истраживања су прије више година раскринкала овај мит.

Наравно, чист етил алкохол који се користи за дезинфекцију, може убити мождане ћелије уколико с њима ступи у контакт.

Међутим, разријеђен, онакав какав добијамо у пићима, није смртоносан и наше тијело може да га преради прије него што доспије у ћелије. Иако не уништава неуроне, свакако компликује способност комуникације, због чега послије неколико пића, многи људи "заплићу језиком". Добра вијест је да је тај ефекат привремен, а да оштећење није трајно.

Мит 4: Нервне ћелије се не могу регенерисати

Научници су некада вјеровали да је оштећење нервних ћелија неповратан процес. Прије неколико деценија (а можда и година) готово у свим уџбеницима је писало да се човјек рађа са одређеним бројем нервних ћелија, које се не могу регенерисати или замјенити.

Сада знамо да је то погрешно, будући да је дијагностика постала много софистициранија. Научници су открили да мозак може да регенерише ћелије у процесу такозване неурогенезе и чак обновити везе између оштећених неурона.

Мит 5: Коефицијент интелигенције се никад не мијења

Коефицијент интелигенције (IQ) је број који би требало да одређује колико сте заправо интелигентни. Оно што особу чини таквом је предмет дебате, али научници су направили, колико је то могуће, објективан тест за мјерење интелигенције.

ЛЉди и даље мисле да је IQ фиксан број, који се током живота не мијења и да је интелигенција искључиво урођена.

Међутим, научници вјерују да и фактори окружења такође утичу на интелигенцију, као и да се IQ може мјењати током живота.