latinica  ћирилица
07/08/2014 |  18:56 | Аутор: Агенције

Да ли вас мршављење чини депресивним?

Многе особе са вишком килограма сматрају да би мршављењем ријешили све животне проблеме. Међутим, држање дијете би их заправо створило...
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

Научници су открили да мршављење не усрећује људе. Напротив, они који су успјешно изгубили сувишне килограме се готово двоструко чешће осјећају тужно, усамљено и летаргично, у односу на оне који су остали на истој килажи или су се угојили.

Велико истраживање које је спровео Лондонски колеџ показало је да се особе које су на дијети обично разочарају када открију да се осим њихове килаже, мало шта мијења у њиховом животу, тиме што су постали мршавији. Осим тога, сама дијета може бити веома захтјевна, због чега се људи осјећају нерасположено.

Научници су до ових открића дошли испитивајући готово 2.000 особа са вишком килограма и гојазних, старијих од 50 година.

Они су извагани на почетку студије, а затим одговарали на питања колико често се осјећају тужно, усамљено и бесциљно. Четири године касније, око 14 одсто испитаника изгубило је барем пет одсто тјелесне тежине, што је позитивно утицало на њихово физичко здравље.

Тестирања су показала да је код њих чак смањен крвни притисак и количина штетних масноћа у крви. Међутим, расположење је било много слабије, него на почетку студије. Особе које су изгубиле килажу имале су чак 78 одсто веће шансе да имају симптоме депресије, у односу на остале испитанике.

Занимљиво је да такав пад расположења није имао везе са другим ситуацијама из живота, стоји у извјештају објављеном у магазину "Plos One".

Истраживач Сара Џексон каже: "Не желимо никога да обесхрабримо у мршављењу, али људи не треба да очекују да губљење килограма поправи све аспекте њиховог живота. Рекламе фитнес индустрије људима можда уливају нереална очекивања".

Строг план исхране, такође може имати негативне посљедице на расположење, открили су научници.