latinica  ћирилица
07/08/2014 |  19:03 | Аутор: Б92

Да ли је шећер нови дуван?

Иако знамо да конзумирање превелике количине шећера чини да нам се зуби кваре и може довести до дијабетеса и гојазности и даље га једемо.

Међутим, научници кажу да је управо шећер узрок и високог холестерола, притиска, болести срца па чак и појаве рака?

Ово је мишљење прогресивне медицинске групе истраживача који тврде да се шечер понаша као токсин у нашем тијелу и одговоран је за срчане болести, рак и многа хронична обољења.

Обзиром на то да је шећер тако чест у храни данас – од сладоледа, колача и сока па све до “здравих“ крекера, енергетских чоколадица и прелива салата, експерти тврде да људи данас доживљавају такозвано "токсично преоптерећење".

“Шећер је разлог за највећу здравствену кризу у историји свијета“, тврди др Роберт Лустиг, ендокринолог Калифорнија универзитета који је 2009. године одржао предавање под називом “Шећер: Горка истина о њему“ који до сада има скоро пет милиона прегледа на Јутјубу.

У научном раду, објављеном почетком године у журналу “Натуре“ Лустиг и његове колеге изазвали су праву дебату када су рекли да је шећер толико штетан да га треба регулисати као што је то случај са алкохолом или дуваном.

“За сваку супстанцу која се злоупотребљава - кокаин, хероин и слично имамо правну и друштвену регулативу“, каже Лустиг и додаје “а за шећер немамо ништа, а треба нам“. Можда ово мишљење дјелује екстремно, али Лустиг с колегама објашњава да је шећер опасан када га има много, не зато што је препун калорија већ зато што је окидач за токсични ланац реакција у тијелу који производе лоше масти, хормоне и друге метаболичке отпаде.

Шећер се данас може наћи у скоро свакој намирници осим у месу, уљу и путеру. Велика је разлика између сировог шећера, необрађеног као у воћу, поврћу, млијеку и оном који је додат у процесу спремања хране. Додатни шећери имају у себи – бијели шећер, тамни шећер, кукурузни (фруктозни) сируп, декстрозу, мед и нектар.

"Природа је учинила шећер тешко доступним“, каже Лустиг и додаје: “А човјек је то окренуо.“

Од различитих типова шећера, фруктоза је најштетнија, кажу експерти. Фруктоза се налази у воћу, али комбинована с глукозом она се налази у заслађивачима и фруктозном сирупу.

“Фруктоза је штетна управо звог своје јединствености“, каће др Миријам Вос, гастроентеролог Емори универтитета “највише зато што га метаболише јетра“, па тако када је једемо она се обрађује и остаје у јетри стварајући шкодљиве повећане нивое масти у крви зване триглицериди.

Шећер који не садржи фруктозу, као рецимо чиста глукоза и кукурузни сируп се обрађују у јетри а онда шаљу директно у крв. Уколико једете много фруктозе и билдујете триглицериде, доводите организам до тога да дође до масне јетре и отпора према инсулину када тијело не може да произведе довољно инсулина и обради шећер који једете.

Неки истраживачи вјерују да ефекти шечера на инсулин могу узроковати рак и његово брзо ширење: “Ова хипотеза је доста млада, али знамо да шећер доводи до отпора инсулина, а отпор инсулина доводи до рака.“

Нажалост вјежбање вас не може у потпуности спасити од негативних ефеката шећера на тијело. Иако вјежбање може смањити ваш холестерол најчешће је то недовољно да се холестерол доведе у нормалу. “Чак и да сте мршава активна особа која у исхрани има много шечера, то је и даље веома лоше“, каже Вос.

Ако се павите спортом, онда не треба скроз да избаците шећер, посебно прије и послије тренинга. “Постоје докази да су за врхунске спортисте мале количине фруктозе добре“, каже др Ричард Џонсон нефролог са Колорадо универзитета.

Доктор Дејвид Кац са Центра за превенцију Јејл, слаже се у идеји да не треба претјеривати са шећером, али спори Лустигово мишљење да је шећер прави отров. “Можете показати резултате високих доза, али шта с тим? Од једног дрвета не видите шуму“, пише ХафПост.