latinica  ћирилица
07/08/2014 |  19:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Смртност као посљедица еболе ће да расте

Најновији подаци Свјетске здравствене организације (СЗО) указују на 1.711 случаја еболе у западноафричкој епидемији и 932 умрлих, што значи да је постотак смртности око 55 одсто.
Прање, чишћење - Фото: АП
Прање, чишћењеФото: АП

То је знатно испод 78,5 одсто просјечне смртности у 14 посљедњих епидемија истога вируса названог Заирски сој према бившем имену Демократске Републике Конго, гдје је први пут откривен 1976.године.

Стручњаци кажу да би постотак смртности могао да расте током болести, "што је дјелом статистичко питање прикупљања смртности, а исто тако дјелом је ријеч о сазријевању епидемије", рекао је Дерек Гедерер, британски вирусолог на Универзитету Ланкастер који прати епидемију од њеног избијања.

Гедерер је рекао да, што се будемо више ближили завршетку епидемије, то ћемо више очекивати да стопа смртности одговара просјеку заирске еболе од 80 одсто.

Смртност је у Гвинеји, гдје је зараза прво откривена, достигла 74 одсто, а укупна смртност епидемије је снижена нижим стопама смртности у земљама које су касније погодјене - 54 одсто у Либерији и око 42 одсто у Сијера Леонеу.

Шта треба знати о еболи.