latinica  ћирилица
08/08/2014 |  14:52 | Аутор: Би-би-си

Ебола проглашена међународном пријетњом

Свјетска здравствена организација прогласила је епидемију еболе у Западној Африци међународном здравственом пријетњом, јавља Би-Би-Си.
Епидемија еболе у Африци - Фото: REUTERS
Епидемија еболе у АфрициФото: REUTERS

Званичници СЗО истакли су да је нужна координирана међународна реакција како би се зауставило и смањило ширење вируса. Изјава је услиједила након дводневног засједања у Швајцарској. Организација је посљедње ширење еболе назвала "ванредним догађајем".

"Могуће посљедице даљњег међународног ширења еболе изузетно су озбиљне", закључено је.

"Живимо у повезаном свијету и сигурно ће неко с еболом доћи у САД и заразити своје ближње"

Неизбјежно је да ће неке од особа које у Сједињене Државе долазе из афричких земаља стићи заражене и да ће инфицирати своје ближње, казао је у четвртак амерички званичник.

Међутим, његово је мишљење да нема ризика од епидемије на америчком тлу с обзиром на ефикасност здравственог система који ће их одмах ставити у карантн и лијечити.

"Сигурно је могуће да особе које су биле на терену и врате се у САД овдје развију еболу након што су негдје биле изложене вирусу", рекао је Том Фриде, директор Савезних центара за контролу и превенцију болести, на саслушању пред пододбором Представничког дома. "Исто тако, врло је могуће да те особе заразе своје ближње или особље које их лијечи ако се болест брзо не препозна", рекао је Фриде.

СЗО: Од еболе досад умрла 961 особа

Број жртава вируса еболе у Западној Африци је достигао 961, закључно са 6. августом, саопштила је данас Свјетска здравствена организација.

У саопштењу се наводи да је само 5. и 6. августа регистровано 29 смртних случајева. У Сијера Леонеу и Либерији је било по 12, у Гвинеји четири, а у Нигерији једна жртва.

Нигерија је најновија земља на коју се проширила ебола. Међу 68 нових случајева болести, четири су регистрована у Нигерији, преноси АФП.

Укупан број обољелих у најновијем, досад најтежем налету еболе откад се болест појавила, достигао је 1.779, подаци су СЗО.

Нигерија: Ванредно стање због ширења епидемије еболе

Предсједник Нигерије Гудлак Џонатан прогласио је данас ванредно стање због епидемије еболе од које су у овој држави преминула два лица, саопштено је кабинета предсједника.
"Контрола и спречавање ширења вируса еболе у Нигерији је хитан национални задатак", навео је предсједник.

Предсједник је одобрио план специјалне интервенције и хитно деблокирао 1,9 милијарди наира /11,67 милиона долара/ за борбу против ове болести у најмногољуднијој држави Африке.

Још пет случајева еболе потврђено је у Лагосу, највећем афричком граду у коме живи 21 милион становника.

Пет људи у Нигерији до сада је заражено вирусом и за све њих се вјерује да су здравствени радници који су били у контакту с човјеком који је путовао у Нигерију из Либерије, тешко погођеној епидемијом еболе.

Ебола се појавила у Гвинеји, Либерији и Сијера Леоне, у којима је до сада од те болести преминуло више од 960 људи.

Мали ризик од еболе у Србији

Епидемиолог Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић - Батут" Бојана Гргић рекла је данас да је у Србији мали ризик од појаве еболе.

"Не можемо рећи да ризика нема уопште. Он је низак имајући у виду који је пут преношења болести, али не можемо, наравно, у потпуности да искључимо ту могућност и не смијемо тако ни да се понашамо и морамо да будемо спремни", казала је Гргићева.

Према њеним ријечима, мјере које се у овом тренутку предузимају у Србији су мјере које предузимају и друге земље да би биле спремне за евентуални случај са сумњом на еболу.

Грчка: Два лица обољела од маларије

Два лица која су се из Нигерије вратила у Грчку и која су хоспитализована због симптома сличних вирусу еболе, обољели су од маларије, рекао је портпарол грчког Министарства здравља.
"Код ових пацијената је тестирањем утврђено да је ријеч о маларији", прецизирао је портпарол.

Он је додао да је један грчки архитекта по повратку из Нигерије био озбиљно забринут за своје здравље, те је у болници у Атини извршено тестирање.

"У питању је била маларија, као и код другог пацијента код кога су јуче обављене анализе и такође утврђено да је носилац маларије", додао је портпарол.

Грчке власти вјерују да постоји мали ризик од појаве вируса на њиховој територији, али су савјетовале својим држављанима да не путују у државе западне Африке.