latinica  ћирилица
11/08/2014 |  11:10 | Аутор: ТАНЈУГ

Љето идеално за вантјелесну оплодњу

У љетњем периоду двоструко су веће шансе да се затрудни у процесу вантелесне оплодње, показала је истраживање обављено у Женској болници у Ливерпулу.

Наиме, љекари су открили да хормон мелатонин, који утиче на сан, такође има утицаја и на то да плодност жене буде већа током сунчаних мјесеци.

Такође се показало да су женама током љетњих мјесеци у значајно мањој мјери потребни лијекови који подстичу овулацију, него током зимских мјесеци, те да су шансе да затрудне током љета два пута веће.

Ипак, доктори упозоравају да све ово никако не значи да парови треба да одлажу почетак вантелесне оплодње до "перфектног тренутка", нарочито тамо гдје је важан и фактор биолошког сата.

"Веома је важно да жене воде рачуна о биолошком сату и да се за процес вантјелесне оплодње опредјељују раније, а не касније", подсјећа један од српских најистакнутијих стручњака у области репродуктивног здравља, проф. др Слободан Р. Радуловић из Специјалне болнице "Београд".

Осим што се са годинама повећава и проценат стерилитета, године утичу и на степен успјешности вантелесне оплодње.
Уз то, рекао је Радуловић Тањугу, код жена које имају више од 35 година већи је проценат повишеног крвног притиска и дупло већи број порођаја царским резом него код жена у двадесетим.

"Љето и благу сунчану јесен свакако треба искористити, јер је то период године у коме парови могу на лак начин да утичу на будући успјешан резултат вантелесне оплодње тако што ће јести медитеранску исхрану, уносити много витамина, бити активни у природи и ослобађати се стреса, чиме ће бити умањени негативни фактори и прије него што започну програм вантјелесне оплодње", истиче проф. др Радуловић.

Професор Радуловић подсјећа да су значајна свјетска истраживања показала и да медитеранска исхрана утростручује шансе за успјех вантелесне оплодње, као и да је љето и због тога одличан период за вантелесну оплодњу или припрему за овај програм.

"Значај исхране је заиста велики, тако да Специјална болница 'Београд', у оквиру бесплатног програма подршке, поред психолошког саветовалишта и акупунктуре има и саветовалиште о исхрани", каже др Радуловић и поручује да се једе авокадо, риба, зачињена салата маслиновим уљем, чиме се значајно повећавају шансе за успјех вантјелесне оплодње.