latinica  ћирилица
11/08/2014 |  15:37 | Аутор: Агенције

Нулти пацијент еболе двогодишњак из Гвинеје

Први обољели од еболе, како тврде стручњаци, био је двогодишњак из југоисточне Гвинеје. Мјесто се налази на тромеђи Гвинеје, Сиера Леонеа и Либерије, па се претпоставља да се из тих крајева проширила ебола.

Двогодишњак је, пише Њујорк Тајмс, умро 6. децембра, само неколико дана након што се разболио, а седам дана касније умрла је његова мајка, а затим и трогодишња сестра и бака. Сви су имали високу температуру, дијареју и повраћали су, а тачну дијагноза није била утврђена.

Двије особе које су биле на бакинои сахрани вирус су однијеле својим кућама. Затим је оболио један медицински техничар, који је умро, а након њега умро је и његов љекар. Обоје су заразили рођаке из других градова. Док се открило да се ради о еболи, било је то тек у марту ове године, десетине људи је умрло у осам гвинејских насеља, а заражених је било и у Либерији и у Сиера Леонеу.

У мјесту одакле је све кренуло, сви су били у страху, рекао је управник тамошње болнице. "Нико није хтио да долази на посао, морао сам да их наговарам", додао је.

Већ 31. марта организација Љекари без граница упозорили су да је ебола "еруптирала" и да ће борба против ове епидемије бити изразито тешка.

Према посљедњим информацијама, 1779 особа обољело је од еболе, 961 особа је умрла. Епидемиолози се боје да ће бити потребни мјесеци да се епидемија стави под контролу, а из СЗО-а поручују да требају још хиљаде медицинских радника  да се боре против болести.