latinica  ћирилица
12/08/2014 |  14:45 | Аутор: РТРС

Десет најјефтинијих "супернамирница"

Многи људи вјерују да здрава исхрана много кошта.

Међутим, не морате давати богатство ако желите да контролишете тјелесну тежину, спријечите многе болести, регулишете варење и чак побољшате расположење.

Ових десет намирница су много јефтиније и здравије од свих врста "брзе хране", пецива из пекаре и слаткиша.

Цвекла - мајстор за наш организам

Ово корјенасто поврће чисти тијело и крв. Цвекла има мноштво витамина и минерала, укључујући калијум, манган, витамине Б групе, влакна, фолну киселину... У пола шоље ове намирнице има само 37 кцал, па је одлична и за регулисање килаже. Осим тога, може да очисти ваша цријева. Цвекла:

Црвени лук - "зачин" који чува здравље

Црвни лук богат је извор полифенола и флавоноида, који су познати борци против стреса и канцера. Сумпорна једињења из црвног лука помажу у контроли дијабетеса и заштити од срчаних обољења. Хром, који регулише ниво шећера у крви, такође се налази у овом поврћу. Флавоноиди су највише концентрисани у спољним слојевима лука. Иако су углавном сачињени од угљених хидрата, сматрају се поврћем с ниским удјелом ових једињења, па су идеални за дијету. Осим тога, имају свега 45 калорија по порцији. 

Купус - идеална зимска намирница

Ово потцијењено поврће је заправо веома моћно. Купус је богат сумпорним једињењима и витамином Ц који штити имуни систем и уклања токсине. Такође, пун је витамина К и антоцијанина који играју улогу у допремању хранљивих материја до мозга и тиме одржавању концентрације. Висок ниво калијума у купусу отвара крвне судове и помаже у регулацији крвног притиска. Једна шоља куваног купуса има свега 33 калорије. Садржи мало масноћа, а много влакана, па вас дуже држи ситим и зато је идеална храна за регулисање тјелесне тежине. 

Банана - енергија за цијело тијело

Ово хранљиво воће одлично је за срце, због богатог садржаја калијума, магнезијума, влакана, витамина Ц и витамина Б6. Помажу кретање цријева, спречавају горушицу, боре се против депресије и снижавају ризик од рака бубрега, дијабетеса и остеопорозе. Богате су и пектином, који се бори против токсина у организму и помаже избацивање тешких метала из тијела. Просјечна воћка има око 110 кцал, што је чини веома хранљивом. Због високе концентрације шећера, требало би умјерено да је једете.

Кокице здравије од воћа и поврћа?

Кукуруз кокичар пун је антиоксиданаса који спречавају болести срца и депресију. Кокице зато важе за једну од најбољих "грицкалица" које себи можете да приуштите. Не садрже холестерол и нискокалоричне су, а ипак богате влакнима. У три шоље кокица има свега 93 кцал. Ипак, немојте куповати оне које се праве у микроталасној, него их припремајте старомодно – у шерпи.

Интегрална рижа

Интегрална рижа, благог орашастог укуса, богат је извор селена, који је кључан за регулисање рада тироидне жлијезде и за имуни систем. Има низак садржај масноћа, а богата је влакнима, због чега је здравија алетрнатива бијелој рижи. Добар је извор мангана и нијацина, који су важни за здравље мозга и срца. Једна шоља куване интегралне риже испуњава 27 одсто дневних потреба за селеном и има око 216 кцал.

Лубеница

Ова омиљена љетња ужина богата је ликопеном, нутријентом важним за здравље кардиоваскуларног система и костију. Лубеница има и висок садржај витамина А, витамина Ц, бакра и калијума. Ова посластица такође опушта упалу мишића. Има изузетно висок садржај воде (92 одсто) и богата је електролитима. У једној шољи насјецкане лубенице има око 46 кцал. 

Јаја су суперхрана

Јаја су веома богата холестеролом, али једно јаје дневно вам сигурно неће нашкодити. Заправо, жуманце, осим озлоглашеног холестерола, има много витамина, минерала и добрих масти. Бјеланце је готово чист протеин. У јајима се налази низ нутријената који се боре против разних болести. У једном јајету има око 77 кцал.

Пасуљ

У само једној шољи пасуља има 17 грама влакана и много протеина. Пасуљ такође има низак садржај масти, а много кључних нутријената попут калцијума, калијума и мангана. Смањује ризик од срчаних болести, дијабетеса типа 2, високог крвног притиска и рака дојке и дебелог цријева. Све сорте у просјеку по порцији имају 100 кцал. 

Овсене пахуљице

Ова житарица богата влакнима дуго ће вас држати ситим и идеална је за доручак. Позната је као "суперхрана" због растворљивих влакана и здравих угљених хидрата. Помаже у сузбијању апетита, снижава холестерол, регулише функције цријева и бори се против канцера. По порцији, овсене пахуљице имају око 124 кцал.