latinica  ћирилица
12/08/2014 |  21:10 | Аутор: Агенције

Матичне ћелије за бржи опоравак послије шлога

Убризгавање матичних ћелија у оштећене дјелове мозга могло би да убрза и поспјеши опоравак пацијента послије можданог удара, откривено је истраживањем спроведеном у Великој Британији.

Научници су увјерени да матичне ћелије подстичу раст нових крвних судова у оштећеним дјеловима мозга, преноси Би-Би-Си.

Током истраживања које су спровели стручњаци Империјал колеџа у Лондону, доказано је да је већина пацијената могла самостално да хода и брине се о себи до краја спроведеног истраживања, иако су сви доживјели тешке мождане ударе.

Стручњаци указују да су потребна даља истраживања да би се видјело да ли се може ово откриће користити и шире, али у првом истраживању, у којем је циљ првенствено било сазнати колико је овај приступ сигуран, научници су издвојили матичне ћелије и то тип познат као CD34+ из коштане сржи пет особа које су недавно преживјеле мождани удар.

Те матичне ћелије су затим убризгане директно у оштећене дјелове мозга, путем главне артерије која снабдијева крвљу то подручје, послије чега су научници током шест мјесеци надгледали пацијенте, пратећи њихове могућности да самостално функционишу.

Четири од пет пацијената доживјело је изразито тежак мождани удар, па су остали без могућности говора и једна половина тијела им је била парализована.

Међутим, троје од њих је на крају полугодишњег истраживања могло самостално да функционише, а уз малу помоћ, свих пет пацијената било је довољно покретно да су могли обављати свакодневне задатке.

Иако је и раније показано да би коришћње матичних ћелија могло да буде од велике помоћи у терапији опоравка послије можданог удара, то је прво истраживање у којем је овај приступ коришћен недјељу дана послије шлога.

Због тога се научници надају да ова терапија повећава шансе пацијента за опоравак.

Стручњаци планирају истраживање на много већем броју пацијената да би се упоредио опоравак током лијечења матичним ћелијама и без њих.