latinica  ћирилица
13/08/2014 |  12:04 | Аутор: ТАНЈУГ

Висок унос соли шкоди дијабетичарима

Пацијенти обољели од дијабетеса имају већи ризик од развоја болести срца и крвних судова, а чини се да се тај ризик додатно повећава ако имају висок унос соли.

Иако се обољелима од дијабетеса често препоручује смањење уноса соли, нова јапанско истраживање прво је велико испитивање које је потврдило добробит нижег уноса соли код те популације, пише журнал "Клиничка ендокринологија и метаболизам.

 Истраживање је испитало пацијенте с дијабетесом типа 2 код особа старих између  40 и 70 година широм Јапана.
 

Укупно 1.588 испитаника пружило је податке о својим прехрамбеним навикама, укључујући унос соли, односно, натријума, а при том су биљежени и подаци о компликацијама кардиоваскуларног система које су доживјели током осам година праћења.
 

Истраживачи су испитанике подијелили у четири групе и то на основу уноса натријума. Послије анализе осталих података, примијетили су да су испитаници који су дневно у просјеку уносили 5,9 грама соли, имали двоструко већи ризик од појаве кардиоваскуларних болести него они који су уносили у просјеку 2,8 грама соли дневно.

Иначе, негативан ефекат високог уноса натријума додатно је погоршавала лоша регулација нивоа глукозе у крви.

Аутори су, такође, закључили да је смањење уноса соли битан корак у превенцији нежељених компликација повезаних с дијабетесом.