latinica  ћирилица
13/08/2014 |  13:45 | Аутор: Би-би-си

Нова техника мртве пацијенте враћа у живот?

Радикална нова процедура која укључује мијењање крви пацијента хладном морском водом могла би да "повуче назад" људе са руба смрти, тврди доктор Дејвид Робинсон.

- Када ваша тјелесна температура износи 10 степени Целзијусових, када не постоји мождана аквитност, када нема откуцаја срца, крви – сви ће се сложити да сте мртви. Међутим, и даље вас можемо вратити међу живе - изјавио је Питер Ри са Универзитета Аризона.

Ри не претјерује. Заједно са Самјуелом Тишерманом са Универзитета у Мериленду, он је показао да је могуће држати тијела у стању "својеврсне хибернације" и то по неколико часова. Процедура, до сада тестирана само на животињама, је крајње драстична и укључује избацивање крви из тијела и његово хлађење на температуру која је и до 20 степени испод нормалне.

Када доктори санирају повреду, крв се путем вена поново враћа и тијело се полако загријева.

- Како се крв поново упумпава у тијело, оно постаје "розе боје" истог тренутка, а на одређеној температури и срце поново почиње са радом. То је крајње интересантно пошто ће када тијело достигне температуру од 30 степени Ц срце направити један откуцај, па још један, а како се температура буде даље дизала, срце ће само наставити да ради по сопственом ритму. Животиње које су биле дио експеримента показивале су јако мало лоших симптома након буђења. У почетку би оне биле мало дезоријентисане и малаксале, али би се све за пар дана вратило у нормалу - тврди Тишермен.

Он је пажњу медија на себе скренуо почетком ове године када је најавио да је његов тим спреман да тестира ову технику на жртвама пуцњаве у Питсбургу.

Први пацијенти имали су толико озбиљне повреде да су њихова срца престала са радом, што значи да је то могла да буде њихова једина нада. Тишерман поручује како је важно да јавност зна да није ријеч о научној фантастици. Све је базирано на експерименталном раду и проучавано је на дисциплиниран начин. Он на смрт гледа као на тренутак у ком љекари одустају од реанимације, али чак и тада неки људи се, сматра, могу вратити.

Прошле године, његов рад је изазвао је праву пометњу. Посебно његова тврдња да је 50 одсто доктора који су били укључени у у истраживање, бар једном присуствовало "феномену Лазар" – када срце пацијента почне да куца само од себе након што су доктори одустали од сваке наде.

Међутим, поновно куцање срца тек је половина битке. Наиме, недостатак кисеоника након претрпљеног срчаног удара може изазвати озбиљна оштећења виталних органа, посебно мозга. Могуће рјешење за овај проблем је хлађење тијела јер на нижим температурама ћелије почињу да раде успореним ритмом па се смањује могућа штета проузрокована мањком кисеоника.

Уколико тестови на људима буду успјешни, Тишермен би волио да овај приступ прошири и на друге врсте траума. Особе које су задобиле повреде ватреним оружјем изабрани су за почетно тестирање зато што је лакше локализовати извор губљења крви, али он се нада да би ова техника могла да спасава и животе људи који су доживјели срчани удар или неку другу трауму.