latinica  ћирилица
14/08/2014 |  13:39 | Аутор: Агенције

Како правилно прати воће и поврће?

Поштујући неколико једноставних савјета, заштитите себе и укућане од тровања сировим намирницама.
Воће и поврће - Фото: архив
Воће и поврћеФото: архив

Прије чишћења воћа и поврћа, потребно је очистити и радну површину, даске и прибор за сјечење и добро опрати руке сапуном и топлом водом. Ако прибор није чист, бактерије с површине сирове хране могу доћи у унутрашњост током сјечења и гуљења. Како би воће и поврће били сигурни за јело, потребно их је добро опрати како бисте се ријешили свих бактерија и хемикалија које се налазе на површини, а испирање под млазом воде често није довољно.

Зелено лиснато поврће треба раздвојити и држати потопљене у води неколико минута. Потом листове оциједити и поновити поступак. Вода ће бити довољна за поврће органског поријекла, али ако нисте сигурни у метод узгоја, оперите га и сирћетом.

Помијешајте двије шољице воде с пола шољице дестилованог бијелог сирћета и у мјешавину умачите листове поврћа пет минута, па исперите чистом водом. Осушите чистим кухињским крпама. Тако се смањује, али не уклања присуство бактерија, а сирће дјелимично може утицати на текстуру и укус хране.

Поврће попут броколија и карфиола потребно је држати у хладној води један минут прије прања водом или комбинацијом сирћета и воде. Поврће и воће с дебљом кором - парадајз и манго  прије прања ишчеткати посебном четком за сирове намирнице.

Потребно је опрати и плодове чија се кора не једе, попут лубеница и диња, како бактерије с површине не би дошле на месо током сјечења. Већина бактерија ће се задржати и на остацима земље којима неко поврће и воће могу бити прекривени. У том случају је потребно прво испрати намирницу под млазом воде, затим је добро истрљати, па тек онда припремати за јело. Осим сирћета, против пестицида и бактерија дјелује и комбинација соли и лимуновог сока. Напуните посуду водом и додајте јој кашику соли и сок једног лимуна. Ставите у мјешавину жељено воће или поврће и пустите да стоји 10-15 минута. Након тога исперите под млазом воде, осушите и послужите.

Ако не желите да перете намирнице ничим другим осим чистом водом, онда их потопите током ноћи у воду и сљедећег јутра исперите млаком водом. Поврће и воће немојте прати чим га купите, јер ће се тако брже покварити. На било који од наведених начина намирнице оперите непосредно прије употребе.

Поврће и воће могу се опрати и помоћу спреја једноставног за припрему. Купите бочицу с распршивачем и оперите је. Улијте у њу кашику свјеже цијеђеног сока лимуна, двије кашике сирћета и 250 мл воде. Добро затворите и жестоко протресите како би се састојци измјешали. Воће и поврће прије употребе попрскајте том мјешавином и  пустите да делује десетак минута, а затим исперите под млазом хладне воде. Чистом крпом обришите прије гуљења и сјечења. Након испирања, укус и мирис сирћета се неће осјетити. Спреј за уклањање хемикалија мора дјеловати барем десет минута.

Најмање се третирају кељ, патлиџан, карфиол и ананас

Унос воћа и поврћа третираног пестицидима могуће је смањити куповањем органски произведене хране, али је она прилично скупа. Уколико не можете доћи до органских намирница, бирајте оне које се најмање третирају пестицидима. У ту групу спадају кељ, лук, шпаргле, патлиџан, диња, карфиол, манго, киви, авокадо, ананас и грејп.

Код агрума је, међутим, потребан додатан опрез и не препоручује се употреба њихове коре, на примјер у спремању колача.