latinica  ћирилица
14/08/2014 |  14:44 | Аутор: Агенције

Брисел: Импресиван тепих од бегонија

На чувеном бриселском тргу Гран Плас, једном од најљепших у Европи, данас ће бити представљен традиционални цвјетни тепих од бегонија. У 22 часа је предвиђен спектакл уз специјалне свјетлосне ефекте и музику.

Током три дана и четири ноћи, од 14. до 17. августа, многобројни посјетиоци ће моћи да уживају у овом јединственом догађају који се одржава сваке друге године половином августа. За деветнаесто издање изабрани су геометријски мотиви инспирисани турским ћилимима.

Први цвјетни тепих на Гран Пласу креиран је 1971. године. Ова идеја долази из других белгијских градова, нарочито Гента, гдје се на многим трговима током љета постављају сличне креације, али много мањих димензија. Бриселска цвјетна таписерија је импозантних размјера, већа од 300 квадрата. Реализује се према врло прецизном плану који је урађен око годину дана прије поставке. Пошто је одабрана тема и урађена макета, прорачунава се број и боја цвјетова.

За тепих се употребљавају искључиво цвјетови бегонија због своје изузетне издржљивости и прелијепих боја које се крећу од живих, па све до њежно пастелних тонова. Скица се прво нацрта на тлу, а затим почињу радови, у којима учествује око стотину спретних и искусних баштована. Захваљујући њиховом ентузијазму и знању, цвјетна таписерија добија своју дефинитивну форму за мање од пет сати.

Дан прије отварања, поставља се трава која попуњава простор између цвјетних мотива. Бегоније нису засађене, већ тијесно поређане једна до друге. Да би се извело ово ремек-дјело потребно је укупно око 700.000 цвјетова! Они чак стварају сопствену микро-климу и тако боље одољевају вјетру, киши или јаком сунцу. Уколико је вријеме спарно, траву и цвијеће треба редовно заливати посебном техником да се тепих не би "скупио", а ако је вријеме влажно, трава може да порасте и до пет центиметара у року од три дана!

Ова цвјетна таписерија може да се посматра и са балкона Градске вјећнице, одакле је утисак потпуно заиста импресиван!