latinica  ћирилица
14/08/2014 |  19:06 | Аутор: ТАНЈУГ

ЦГ: Путница из Нигерије без симптома обољења

Путница која је стављена под надзор здравствене службе након повратка из региона у којем влада епидемија еболе не показује симптоме обољења и потпуно је здрава, саопштило је црногорско Министарство здравља.

Путници који су боравили или долазе у Црну Гору из земаља погођених епидемијом еболе, здравствено се надзиру 21 дан, како је поступљено и у случају путнице из Нигерије.
 Она је здрава и без симптома обољења еболе, и стављена је, према саопштењу, под надзор здравствене службе у мјесту тренутног боравка.
 Од тренутка погоршања епедемиолошке ситуације у земљама западне Африке, Министарство координира активностима здравственог система и других органа државне управе, у циљу смањења ризика од уношења вируса еболе у Црну Гору, наводи се у саопштењу.
 С тим у вези Министарство указује да, имајући у виду све превентивне мјере које спроводе надлежни органи, нема мјеста узнемирењу грађана, као ни туриста који бораве у Црној Гори.
 Министарство истиче да ће о развоју епидемиолошке ситуације у земљама западне Африке и евентуалног ширења вируса ван афричког континента, заједно са Институтом за јавно здравље благовремено информисати јавност саопштењима, која ће редовно бити ажурирана на њиховим сајтовима.