latinica  ћирилица
15/08/2014 |  09:07 | Аутор: Глас Српске

Мали ризик да се вирус еболе пренесе у Европу

Бројне анализе Свјетске здравствене организације показују да тренутно постоји веома мали ризик да вирус еболе буде пренесен у европске земље, рекао је портпарол Свјетске здравствене организације Тарик Јашаревић.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

За шпанског свештеника који је преминуо од еболе у Европи, Јашаревић је напоменуо да је он дошао из Либерије, гдје је живио и радио.Јашаревић је истакао да здравствени радници у земљама које нису у зараженом подручју морају бити информисани и да се максмално заштите ако наиђу на пацијента који је путовао у неку од земаља гдје има заразе од еболе.

"Становништву се препоручује да не путује у заражене земље, као и да прате савјете које дају њихова министарства здравља", рекао је Јашаревић за "Глас Српске".

Према његовим ријечима, тренутно је активан ланац заразе за Гвинеју, Сијера Леоне, Нигерију и Либерију, док изван тих земаља није било никаквих случајева.

Јашаревић је нагласио да је ово први пут да је епидемија достигла ове размјере, гдје је смртност велика, а не постоје никакви већ одобрени лијекови.

Он је додао да тренутно велики број свјетских стручњака ради и анализира како и када се могу користити лијекови који нису лиценцирани, те истакао да се могу користити експериментални лијекови, а да је за то, између осталог, потребна и сагласност заражених људи.