latinica  ћирилица
15/08/2014 |  20:01 | Аутор: ТАНЈУГ

Нова врста помоћи за особе с биполарним поремећајем

Особе с дијагнозом биполарног поремећаја често се сусрећу с проблемом добијања одговарајуће психолошке помоћи, а нова врста онлајн интервенције могла би много да им помогне.
Илустрација - Фото: flickr.com
ИлустрацијаФото: flickr.com

У тестирању је учествовало око 92 одсто пацијената, а развили су га професори британског Универзитета у Ланкастеру, пише часопис "Medical News Today".

Једна учесница је изјавила да јој је ова терапија промјенила живот, додајући да је наишла на неке спознаје у понуђеним модусима који су јој знатно помогли да преживи неке од најгорих тренутака.

Терапеутске добробити које су похвалили учесници испитивања укључивале су стабилност, примање додатне помоћи од породице и пријатеља, мање ослањање на услужност здравствених радника и побољшану могућност управљања сопственим животом.

Усредсређеност на побољшање и подршка пацијентима да живе пунији и смисленији живот, уз пратеће симптоме, дио је програма терапије која укључује елементе когнитивне терапије понашања и психолошке едукације коју пацијенти добијају преко аудио-визуелних модула, уз алат којим могу биљежити расположење, интерактивне радне листе и практичне примјере.

Љекари укључени у овај пионирски подухват изјавили су да сматрају да оваква врста онлајн интервенције може бити начин да се превладају тешкоће које онемогућавају особама које болују од тешких психичких болести да контролишу своје стање.

Ипак, потребна су даља истраживања да би ова врста терапије била доступна свим пацијентима у Великој Британији, а затим и шире.