latinica  ћирилица
16/08/2014 |  10:33 | Аутор: Б92

Топлотни удар: Шта тркачи морају да знају

Тренутно се води крајње жустра дебата у научној заједници у вези са тим да ли су веће шансе да ће особа умрети од топлотног удара или срчаних проблема током дугог трчања, пише "Хуффингтон Пост".

Резултат дебате: Недавна студија објављена у журналу „American College of Cardiology" закључила је да у топлим климама, тркачи имају 10 пута веће шансе да умру од топлотног удара.

Ово се коси са налазима раније студије објављене у “Медицинском журналу Нове Енглеске“, која је открила само једну смрт узроковану топлотним ударом и 42 повезане са срчаним проблемима на узорку од 10 милина тркача.

“Топлотни удар је неочекиван и може се десити по било каквом времену било каквом тркачу. Тркачи би требало да контролишу свој его и склоне се у хлад или полију водом. Наравно, они који су такмичарски настројени неће се повиновати овим правилима. “, изјавио је кардиолог Лиор Јанкелсон.

Када тркачи почну да развијају компликације узроковане топлотним ударом, прво долази до благе дезорјентисаности, слабости, а може се појавити и вртоглавица као и повраћање.

Када дође до топлотног удара, он је праћен генералним колапсом и потребно га је санирати што је брже могуће.

Пет начина да избјегнете топлотни удар:

1. Будите свјесни својих граница

“Веома је важно да сваки тркач познаје своје физичке границе и спремљеност. Један од знакова који указује на проблем и сигнализира вам да престанете је када осјетите лош осјећај који је диспропорционалан уобичајеном осјећају који имате када се бавите тим типом и интензитетом физичке активности“, тврди Јанкелсон.

2. Више воде није рјешење

“Крајње је погрешно увјерење да ћете конзумацијом воде са циљем да замјените изгубљену течност држати ваше тијело у балансу и да ће вас заштитити од топлотног удара. То није тачно“, тврди Брент Руби, директор Центра за радну психологију и вјежбање метаболизма у Монтани.

3. Будите свјесни околине и прилагођавајте се у складу са њом

И Руби и Јанкелсон наглашавају значај аклиматизације на климу у којој ће неко трчати. Уколико је клима топлија, проведите више од недјељу дана привикавајући тијело на ту температуру. Тркачи морају да пазе на најосновнију ствар – не би смјели да у истом ритму трче у топлијој клими ако нису навикнути на врућину.

4. Размислите да прескочите трку уколико сте били болесни у протеклих недјељу дана

Тркачи који су примјетили било какве симптоме болести недјељу дана прије трке, посебно грозницу, знатно су рањивији на топлотни удар и требало би да још једном размисле о свом учешћу на трци.

5. Успорите

Уколико вам се учини да вам је топло, онда вјероватно и јесте. И то је сигуран сигнал да би требало да успорите. Смањење темпа је једна од најбољих ствари коју можете да урадите.