latinica  ћирилица
20/08/2014 |  14:03 | Аутор: СРНА

Радојичић: БиХ крши људска права породица несталих

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић очекује да ће Европски суд за људска права у Стразбуру донијети пресуду да је БиХ прекршила људска права породица несталих из Српске, јер ништа није чинила или је учинила недовољно на тражењу несталих Срба.

Радојичић је након састанка са предсједником Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Недељком Митровићем, рекао да су породице несталих из Српске поднијеле 88 апликација Суду у Стразбуру против БиХ за повреде њихових права.

Радојичић је рекао новинарима да је ово тек почетак поступка, јер се на списку несталих из Републике Српске још води више од 1.600 лица.

Он је навео да породице несталих из Републике Српске, које су пронашле своје најмилије, под одређеним правним околностима, такође, могу да се појаве са апликацијама пред Европским судом за људска права у Стразбуру.

Радојичић је подсјетио да су ове апелације резултат заједничког напора Организације породица погинулих и Народне скупштине Републике Српске да се искористи овај правни лијек да би се убрзао процес тражења несталих Срба, те извршио притисак и натјерале институције БиХ да раде на проналажењу несталих лица.

Он је појаснио да је овдје ријеч о случајевима у којима нестали нису пронађени, а постоје пресуде Уставног суда БиХ по апелацијама након којих није било никаквог чињења нити вођења истрага, проналажења несталих лица и гдје не постоји никакав домаћи правни лијек којим би породице несталих могле било шта да учине унутар БиХ.

Митровић је рекао да је Организација породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила за подношење апликација пред Европским судом за људска права у Стразбуру прикупила око 1.500 страница различитих података и образаца.

Он је рекао да је Републичка организација успјела поднијети апликације уз подршку предсједника Народне скупштине Републике Српске и стручних људи са бањалучког Правног факултета.

Митровић је навео да ће Републичка организација наставити са прикупљањем документације по другим сегментима, јер ће, уколико пресуда Суда у Стразбуру буде позитивна, то охрабрити друге породице да наставе са утврђивањем одговорности федералне стране и Међународне комисије за нестала лица у процесу тражења несталих Срба.

Он је рекао да је довољан доказ за Суд у Стразбуру да је нестало лице на простору Федерације БиХ и да га је Међународни комитет Црвеног крста верификовао као нестало.

Митровић каже да је процес тражења несталих Срба потпуно стао и да је на сцени "пројектовани принцип ексхумација и идентификација" на штету српских жртава рата.

Он је подсјетио да је у децембру 2010. године Европска комисија први пут издала саопштење о "збрињавајуће малом броју идентификација српских жртава несталих у БиХ".

"То нажалост потврђује податак да је од оснивања Института за нестала лица БиХ 2008. године на годишњем нивоу идентификовано 25 Срба", рекао је Митровић.

Он је додао да је за пет година рада Института идентификовано укупно 160 лица српске националности, док је прије његовог оснивања годишње идентификовано 320 Срба.