latinica  ћирилица
21/08/2014 |  20:06 | Аутор: ТАНЈУГ

Састанак СЗО о еболи 4. и 5. септембра

Свјетска здравствена организација саопштила је данас да ће, почетком сљедећег мјесеца, одржати разговоре о потенцијалним начинима лијечења и вакцинама, како би сузбила смртоносно ширење еболе у западној Африци.
Ебола - Фото: АП
ЕболаФото: АП

Ова заразна болест убила је до сад 1.350 људи, од 2.473 случаја у четири земље - Гвинеји, Либерији, Нигерији и Сијера Лаонеу - показују подаци ове организације Уједињених нација.

"Консултације ће бити одржане како би се прикупила стручна мишљења о експерименталним терапијама и вакцинама које највише обећавају у сузбијању еболе у западној Африци", наводи се у саопштењу СЗО, поводом састанка заказаног за 4. и 5. септембар у Женеви.

У разговорима у сједишту СЗО учествоваће више од 100 стручњака из области фармацеутских и клиничких истраживања, као и експерата за етичка, правна и регулаторна питања, додаје се у саопштењу.

СЗО је овог мјесеца подржала употребу нетестираних медикамената за лијечење заражених еболом, али је недовољна количина средстава покренула питање ко има предност у примању третмана.