latinica  ћирилица
22/08/2014 |  11:42 | Аутор: РТРС

Дан када је Хемингвеј ослободио хотел Риц у Паризу

Прије 70 година писац Ернест Хемингвеј "ослободио" је бар хотела Риц у Паризу док су савезници чистили главни град Француске од нациста, а та авантура сада је постала дио историје.

Хемингвеј, који је тада радио као ратни дописник америчког магазина Колијер и који је 1954. добио Нобелову награду за књижевност, заједно са америчком Четвртом дивизијом искрцао се на плажу Нормандије 6. јуна 1944.

Наредна два мјесеца са пјешадијом је ишао ка Паризу уз подршку Друге оклопне дивизије са којом су и ушли у Париз 25. августа.

Хемингвеј је са луксузним Рицом и његовим баром већ имао специјалну везу будући да је тамо проводио много времена прије рата.

"Када сањам о рају, акција се увијек дешава у париском Рицу" говорио је он.
"Само је о томе причао - да буде први Американац у Паризу и да ослободи Риц", присјетио се један од бораца Покрета отпора.

Хемингвеј је успио, захваљујући имену и помоћи америчке војске, да издејствује састанак са француским командантом, генералом Филипом Леклерком и да му уручи свој захтјев: да му се да довољно људи да ослободе Рицов бар.

 Хотел "Риц" у Паризу

На изненађење писца, пише АФП, наишао је на леден пријем и убрзо је отпуштен.
Хемингвеј је, међутим, истрајао у свом плану и 25. августа у дописничкој униформи, наоружан пушком, дошао је џипом са групом бораца Покрета отпора у хотел на Тргу Вендом.

Улетио је у хотел и објавио да је дошао да лично ослободи хотел и бар који су 1940. нацисти заплијенили и у који су смјели да уђу само њемачки званичници укључујући, повремено, Хермана Геринга и Јозефа Гебелса.

Менаџер хотела Клод Аузело пришао је Хемингвеју и овај га је питао: "Гдје су Нијемци? Дошао сам да ослободим Риц".
"Месје", одговорио је, "они су одавно отишли. А ви овде не можете да уђете наоружани".

Хемингвеј је пушку оставио у колима и вратио се у бар гдје је затражио да му на рачун ставе 51 суви мартини.
Његов брат Лестер Хемингвеј тврдио је да је писац са својим људима претражио подрум и ухапсио два мушкарца и изванредан "штек" брендија.

На спратовима и крову нису пронашли ништа осим чаршава које су изрешетали. Хемингвеј је касније написао да није могао да поднесе помисао на то да су Нијемци укаљали собу коју је дијелио са Мари Велш којом се оженио 1946.

"Носио је униформу и дијелио наређења са таквим ауторитетом да су многи помислили да је генерал", присјетио се главни бармен Рица Колин Филд.

Хемингвејев бар у хотелу Риц

Хотел, који је од 2012. затворен због реновирања, назвао је свој мањи бар по Хемингвеју 1994.

Хемингвеј је био шворц када је позних 1920-их открио Риц у друштву Френсиса Скота Фицџералда и прије него што је написао класике "Сунце се поново рађа" и "Збогом оружје".