latinica  ћирилица
22/08/2014 |  12:41 | Аутор: Независне

Сањанин уловио рибу "аждају" (ФОТО)

Риболовац Омер Хаџић из Санског Моста уловио је у ријеци Сани необичну рибу за коју познаваоци ове ријеке категорично тврде да није аутохтони становник њеног водотока.
"Санска аждаја" - Фото: nezavisne novine
"Санска аждаја"Фото: nezavisne novine

Риба је сребрнасте боје, има велике очи и необична уста са закривљеним шиљатим зубима. Дугуљастог је облика попут змије и дугачка око метар и по.

"Јако сам се зачудио кад сам је извукао јер нешто слично никад нисам видио, нити уловио. Помислили смо у први мах да се ради о јегуљи, али кад смо је пажљивије осмотрили видјели смо да је у питању нека сасвим друга врста рибе. Посебно су нас зачудиле огромне очи и шиљати зуби", каже Хаџић.

Након овог необичног улова, чију фотографију је Хаџић подијелио на друштвеним мрежама, многи су износили различите претпоставке о каквој врсти рибе се ради, а врло брзо добила је и назив "санска аждаја".

Санска "аждаја"

Једино у чему су сви сигурни јесте да такву рибу нико раније није видио, а многи сматрају да је на ове просторе некако стигла с недавним поплавама.

Према ријечима ихтиолога Мирсада Хрнића, највјероватније се ради о риби званој "мач сребрењак" која живи у многим свјетским морима, а настањује и водена пространства Јадрана.

Он каже да ова риба може живјети и у слатким водама, те се може наћи и на простору делте ријеке Неретве. Оно што је непознато јесте начин на који је доспјела у слив ријеке Сане.

Према ријечима Хаџића и његових другова, који су свједочили необичном улову, риба је у кратком времену завршила на тигању.

"Морам признати како у животу нисам појео укуснију рибу", каже овај сански риболовац.