latinica  ћирилица
22/08/2014 |  14:01 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Немамо вишкове за извоз у Русију

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да би Српска и БиХ требало да траже сваку могућност извоза своје робе на руско и друга тржишта, али да немају ни довољно вишкова нити су у потпуности задовољени стандарди за извоз на тржиште Русије.

"Када је ријеч о односу ЕУ, прилично је лицемјерно да се државама кандидатима, за које се не зна да ли ће у наредних 20 година уопште бити члан ЕУ, сугерише да се уздржавају од било чега што би могло да им помогне да побољшају своје економске прилике", оцијенила је Цвијановићева.

Она је додала да може разумјети политичко понашање ЕУ у овој ситуацији, али да то не прати и економска логика.

"Вољела бих да имамо ту робу и да је можемо пласирати на руско тржиште, али сам свјесна да то у овим околностима није могуће", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Говорећи о заштити домаћих произвођача, уколико би европске компаније преко својих филијала у БиХ продрле на руско тржиште, Цвијановићева је истакла да би се то могло учинити на различите начине да се институције БиХ према домаћим произвођачима односе на адекватан начин.

"Нажалост, нисмо то никад видјели од институција БиХ, иако је у одређеном времену постојала добра воља неког ресорног министра, није било сагласности у цијелом Савјету министара. С друге стране, мислим да смо без довољно разумијевања шта су стандарди ЦЕФТА-е и ЕУ ушли у тумачење одређених ствари", рекла је Цвијановићева.

Она је указала на потребу ангажовања свих могућих механизама за заштиту домаће производње, подсјетивши да су Влада и Министарство пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске упућивали јако много дописа Савјету министара и Министарству спољне трговине како би се то иницирало.

"Све што подразумијева спајање двије, три или више политичких воља у БиХ, које су увијек засноване на етничкој поставци, тешко иде", рекла је Цвијановићева.