latinica  ћирилица
22/08/2014 |  15:39 | Аутор: СРНА

Цвијановић: У Фонду солидарности има средстава

Предсједник Владе Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је да у Фонду солидарности за обнову Српске има средстава, како оних дозначених из буџета, тако и оних која су прикупљена на рачуну посебних намјена. Она је такође навела да се локалне заједнице морају више укључити у активности на заштити од поплава.

Цвијановићева је нагласила да су лажне изјаве појединих начелника локалних заједница Српске федералним медијима како у Фонду нема средстава.

"Не би ни било могуће да истовремено дијелимо ваучере и идемо са санацијом инфраструктуре, као и да се реагује према пољопривреди, а да немамо та средства", рекла је Цвијановићева новинарима.

Она је најавила да ће се паралелно са извршавањем свих буџетских обавеза у Фонду обезбиједити и додатна средства.

Коментаришући оцјене Удружења потрошача да измјене Закона о порезима на употребу, држање и ношење добара представљају непопуларну мјеру, Цвијановићева је рекла да су нова оптерећења уведена с циљем помоћи у санацији посљедица поплава, али да се Влада Српске руководила потребом да она буду у најмањем могућем износу.

"Када је ријеч о другим давањима, разумијемо да то не може да буде популарно, али је то један од механизама за обезбјеђивање средстава у Фонду солидарности", нагласила је Цвијановићева.

Премијерка је додала и да се активности на заштити од поплава на републичком нивоу проводе, али да се морају провести и активности за које су задужене локалне заједнице. Она је навела да су евидентиране све критичне тачке у сваком подручју Републике Српске и да се у велики пројекат одбране од поплава уграђује све што је могуће.

"За све остало раде се појединачни пројекти или пројекти у вези са одређеним општинским подручјем или одређеним сливом за који се показало да има више слабости или критичних мјеста него раније", рекла је Цвијановићева.

Она је додала да је Влада добила много писама грађана који се суочавају са тешким посљедицама поплава којима су били погођени и најавила да ће се радити на рјешавању свих питања у вези са поплавама, али да не жели никога да обмањује тврдећи да се то може постићи преко ноћи.

"Када наиђе вода као у мају, тешко који систем може да пружи адекватну заштиту у потпуности. Међутим, не можемо да правимо одређене ствари, а да претходно немамо пројекат и став стручњака како да то урадимо. Понекад је то фрустрирајуће дуга процедура, али боље да урадимо како треба него да не урадимо никако", указала је Цвијановићева.

Цвијановићева, која је и кандидат СНСД-а за члана Предсједништва БиХ, изјавила је да је оно што има наведено у њеном имовинском картону и да није имала увид у картоне других политичара.

"Испунила сам своју законску обавезу и не занимају ме имовински картони других политичара", рекла је Цвијановићева.