latinica  ћирилица
22/08/2014 |  16:17 | Аутор: Агенције

Руска помоћ стиже у Луганск

Проруске снаге заузеле су три града у источној Украјини, објавила је агенција Новорусија њуз.

Војска самопроглашене Доњецке Народне Републике је саопштила да су настављене уличне борбе у Иловајску. Три батаљона  украјинске војске покушала су да нападну овај град и поново успоставе контролу над њим, али нису успјели, наводе медији, и додају, да се у предграђу Дњепропетровска и Славјанска граде утврђења и копају ровови.

Украјинска војска свакодневно гранатира Луганск у коме су прије три недјеље прекинуте комуникацијске везе и снабдијевање струјом и водом. У најновијем гранатирању тешко је оштећен стадион Авангард.

"Становници града не примају плате, социјалну помоћ и пензије. Мада још има основних прехрамбених намирница, испред камиона у којима се продају хљеб и млијеко су редови", саопштила је градска скупштина.

Због прекида у снабдијевању водом и несташице бензина, град има проблем с одвозом смећа, па постоји бојазан од ширења инфекција по љетњој врућини.

Договорен улазак конвоја у Украјину 

Шефови кабинета предсједништава Русије и Украјине сагласили су се да постоји потреба за брзим комплетирањем испоруке руске помоћи.

Сергеј Лавров и Борис Ложкин су у телефонском разговору дошли до закључка да нико не може да саботира кретање руског конвоја ка Украјини.

Око 100 камиона с хуманитарном помоћи прешло је царину, изјавио портпарол руске царине. Истовремено, шеф украјинске службе безбједности оцјењује да је то "руска инвазија", као и да Украјина неће употребити силу против конвоја и да жели да избјегне "провокације", преноси Ројтерс.

Претходно је руски МИП саопштио да Русија више нема времена да толерише одлагање уласка конвоја, као и да су сви камиони кренули и да иду ка Луганску.

Русија је истовремено упозорила да се не предузима ништа што би ометало кретање конвоја.

Итар Тас извјештава да је конвој прешао на територију Украјине и да се зауставио на граничном прелазу Изварино.

Прва група од 32 камиона из руског хуманитарног конвоја превози храну и најнеопходније ствари за угрожене грађане на југоистоку Украјине.