latinica  ћирилица
22/08/2014 |  20:39 | Аутор: Агенције

Вашингтон: Москва да повуче возила са украјинске територије

САД су изразиле забринутост због преласка руског хуманитарног конвоја у Украјину и позвале Москву да неодложно повуку своју опрему и људство, саопштио је данас Пентагон.
Конвој руске хуманитарне помоћи - Фото: REUTERS
Конвој руске хуманитарне помоћиФото: REUTERS

То што је учинила Русија представља кршење украјинског суверенитета и територијалног интегритета|, изјавио је на конференцији за новинаре прес секретар Пентагона Џон Кирби.

Кирби је нагласио да Русија "мора неодложно да повуче своја возила и особље са украјинске територије", пренела је агенција Ројтерс.иј

"Уколико се то не деси, доћи ће до додатних посљедица и изолације", упозорио је Кирби.

О слању руског конвоја преко границе Украјине ванредне консултације ће одржати и Савјет безбједности УН.

Литванија је затражила да у 15 часова по локалном времену почне састанак, на ком ће се расправљати о уласку десетина камиона с руском помоћи у Украјину, што је та земља описала као инвазију.

Савјету ће се најприје обратити високи званичник УН Оскар Фернандез-Таранко, који ће у брифингу говорити о ширењу тензија због конвоја који би, према страховањима Запада, могао да буде искоришћен као помоћ проруским снагама.

САД и владе европских земаља, позвале су Москву да сарађује с украјинском владом и Међународним Црвеним крстом на провјери товара и да осигура да он безбедно стигне до цивила.

Украјинско Министарство спољних послова саопштило је да украјински званичници нису могли да провјере садржај конвоја, а Црвени крст је одлучио да га не прати, из безбједносних разлога, пренио је АФП.

"Веома је забрињавајуће, што до сад ни украјинска страна ни МКЦК (Међународни комитет Црвеног крста), не знају садржај товара", навело је украјинско министарство у писму прослијеђеном чланицама Савјета безбједности.

Русија истиче да хитно жели да достави сву неопходну помоћ становницима на југоистоку Украјине, који недјељама немају води ни струју.

Како су локалне власти рекле за АФП, око 20 камиона данас је ушло у Луганск.