latinica  ћирилица
23/08/2014 |  21:42 | Аутор: РТРС

Ходање пут до здравља

Ходање дјелује позитивно на физичко и психичко здравље. Некада је човјек много више времена проводио на ногама и био принуђен на много више кретања ако ништа друго, а оно због потраге за храном. Одмор је себи могао да приушти само током ноћи док је чврсто спавао. Сада је живот сасвим другачији. Више не постији толика потреба за кретањем, јер нам је све много доступније и послови се често обављају у сједећем положају без икаквог физичког напора.
Шетња пут до здравља - Фото: илустрација
Шетња пут до здрављаФото: илустрација

Ипак не смијемо заборавити да је ходање велика благодет и да представља најлакши и најбезбједнији пут до здравља тијела и духа и добре кондиције. Ходање продужава живот и омогућава нам да у њему и уживамо. Док ходамо, читав организам много боље функционише, врши се боља размјена материја, релаксира се и поред осјећаја благог умора, враћа нам се изгубљена физичка снага, а омогућује нам и љепши и здравији сан.

Редовна шетња добро ће утицати на срце и крвоток, убрзаће сагоријевање вишка унесене хране и умањити ризик од добијања готово свих, поготово савремених болести. Осим тога јачију нам и кости.

Ходање је посебно благотворно гојазним особама, јер се на тај начин сагоријевају масти, умањује ниво холестерола у крви и излучују штетне материје из организма.

Док ходамо не дјелујемо позитивно само на наше тијело, већ и на дух. Тако отклањамо стрес, осјећамо се пријатније, срећније, ублажавамо депресију, помажемо нервном систему да се смири и обезбјеђујемо миран сан...

Још је бољи ефекат ако се шета у природи и поред воде јер зеленило, чист ваздих и њежни звуци природе имају додатно умирујуће дејство на нервни систем. Природно окружење је човјеково првобитно станиште и ту везу не треба прекидати.

Љекари упорно препоручују да се што више хода и шета, при чему године нису битне. Свако од нас би требао дневно бар један сат да проведе у шетњи и на ваздуху. Посебно је корисна шетња у вечерњим сатима, прије спавања. Уколико себе не можете натјерати на свакодневне шетње, нас је савјет да набавите пса. То дивно створење принудиће вас на шетњу по сваком времену, продужиће вам младост и живот, а осим тога пружиће вам много љубави и веселих тренутака. Тако ћете схватити колико је мало потребно да бисте били срећни.