latinica  ћирилица
25/08/2014 |  11:03 | Аутор: Агенције

Сплит: Непожељно све што подсјећа на партизане

Сплит није добио улицу названу по Првом сплитском партизанском одреду, чије су припаднике стријељали фашисти 1941. године, а против је био ХДЗ и друге десничарске организације. Приједлог се нашао на дневном реду сједнице Градског вијећа, а ХДЗ је одмах затражио скидање те тачке.

Предсједник ХДЗ Томислав Карамарко, кога многи хрватски аналитичари виде као новог премијера, у својим наступима отворено говори против свега што га потсјећа на југословенство, па чак и против антифашиста.

Градоначелник Сплита Иво Балдасар (СДП) најаљује да ће покушати да пронађе "компромис" око спорне улице.

Прије двадесет година, у једном дану, промијењено је свих 128 назива тргова, улица, школа и вртића, који асоцирају на антифашизам или партизане у Сплиту. Умјесто једне од главних градских улица, која се данас зове Улица Хрватске морнарице, Сплитски одред требао је добити будућу улицу у рубној градској четврти Мејаши, дугачку тристотињак метара, уз трговачки центар у изградњи и планирану стамбену зону.

Удружења антифашиста била су дјелимично задовољна, иако су тражили репрезентативнију улицу, као и промјену назива још петнаестак тргова и улица.

Међутим, ХДЗ сматра да се тиме "циљано обезвређује Домовински рат и његове вриједности", као и да грађане "вријеђа назив једне партизанске улице која се укршта са улицом названом по бранитељу Јосипу Јовићу".

Предсједник сплитског ХДЗ Петар Шкорић сматра да је будућој улици Сплитског одреда непотребно додат придјев - "партизански".

Од осамостаљења Хрватске деведесетих година срушено је на хиљаде споменика из Народно-ослободилачког рата.

Минирани су многобројни споменици који свједоче о жртвама усташког режима, промијењени називи улица, тргова, школа, паркова...