latinica  ћирилица
30/08/2014 |  11:28 | Аутор: Б92

Шта је то АЛС?

Амиотрофичка латерална склероза или Лу Геригова болест је болест централног нервног система код које долази до одумирања горњег и доњег моторног неурона, а тиме и слабљења преноса сигнала од мозга до мишића.

На тај начин долази до потпуног рекида преноса ових сигнала и пропадања мишића који атрофирају (смањују се), слабе и долази до појаве фасцикулација - осјећаја играња мишића испод коже.

Узрок АЛС-а није познат, а према статистичким подацима болест је чешћа код мушкараца и најчешће се јавља између 40. и 70. године живота, иако се може јавити у сваком животном добу. Погађа око 1-2 обољелих на 100.000 особа. Већина их умире за три до пет година од постављања дијагнозе.

Једини одобрени лијек не дјелује

Овом болешћу могу бити захваћени сви попречно-пругасти мишићи, дакле осим мишића руку и ногу и они који учествују у говору, жвакању, гутању и дисању. Способност расуђивања, мишљења, додира, укуса, мириса и слуха остаје очувана.

У почетку људи примјећују слабост у мишићима, трзање или грчење, а потом долази до онеспособљавања хода, говора, гутања и на крају дисања. Многи посљедње дане проведу парализовани, док им мозак и даље функционише. Тегобе са дисањем им се олакшавају маском за кисеоник и апаратом за вјештачку вентилацију.

Једини одобрени лијек је рилузол (Рилутек), који може продужити живот пацијента, али су његови учинци скромни. Новац који се прикупља донацијама биће усмјерен на тражење лијека за ову ријетку смртоносну болест или барем продужавање живота обољелима.