latinica  ћирилица
31/08/2014 |  11:00 | Аутор: СРНА

Нови бесплатни лијекови на рецепт

На А листи лијекова, који се издају на рецепт и које у потпуности или уз партиципацију пацијената од десет одсто цијене финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске, од сутра ће бити уврштена три нова лијека за лијечење дијабетеса типа два.

Истовремено ће се четири генеричка лијека попут лијекова за астму и хроничну опструктивну болест плућа, умјесто на листи Б са које лијекове плаћају пацијенти у висини од 50 одсто, а 50 одсто Фонд, налазити на листи А са које се лијекови издају на рецпт и које у потпуности или уз партиципацију пацијената од десет одсто финансира Фонд.

Из Фонда здравственог осигурања Републике Српске саопштено је да је за поједине лијекове укинуто ограничење индикација, па ће се, на примјер, лијек "ламотригин" који се до сада прописивао само обољелим од епилепсије прописивати свима којима је овај лијек неопходан.

Ова промјена се односи и на лијек "рамиприл" за лијечење високог крвног притиска, који ће бити доступан свима којима је неопходан, а налазиће се на листи А, док су се раније овај лијек на рецепт могли да подигну само дијализирани пацијенти са високим крвним притиском.

Лијекови за анемију "декстриферон" и "гвожђе – протеинсукцинилат" до сада се прописивао само дјеци до 15 година, док ће ови лијекови на рецепт од сутра бити доступни и трудницама.

Слична измјена је и код лијека "пропилтиоурацил" за хипертиреозу који ће, осим трудницама, бити доступан и дојиљама.

И код лијека "габапентин" за епилепсију, који се налази на листи Б, укинуто је ограничење индикације и моћи ће се прописати свима којима је потребан.

"У свим овим измјенама Фонд и Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске су овим измјенама уважили сугестије струке и пацијената који, иначе, равнопоравно учествују у свим промјенама у здравственом осигурању, укључујући и листу лијекова", наведено је у саопштењу Фонда здравственог осигурања.

У саопштењу се додаје да је Удружење ендокринолога и дијабетолога Републике Српске предложило индикацију за лијекове за дијабетес типа два, који су уврштени на листу, јер је се њиховом употребом пролонгира прелазак на терапију инсулином, која је знатно скупља, а и за пацијенте много компликованија.

Из Фонда подсјећају да све лијекове који се налазе на листи А у потпуности финансира Фонд здравственог осигурања Републике Српске, осим за осигуранике који нису ослобођени плаћања партиципација која износи 10 одсто за ове лијекове.

За лијекове на листи Б партиципација је 50 одсто од цијене лијека и плаћају је сви осигураници – без изузетка.

Из Фонда истичу ће и даље свакодневно анализирати листу лијекова који се издају на рецепт и у складу са потребама осигураника и финансијским могућностима спроводити њено ревидирање.