latinica  ћирилица
31/08/2014 |  15:34 | Аутор: РТРС

"Кочићев збор" укоријењен у народу

Централна манифестација "Кочићев збор" одржана је данас у Стричићима,код Бањалуке. "Кочић је репрезент укупног књижевног стваралаштва ,својим дјелима и политичким радом снажно је апострофирао потребу очувања традиције и слободе. Због тога је "Кочићев збор" укоријењен у народу", ријечи су званичника РС који су присуствовали великом народном слављу.

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је данас у Стричићима код Бањалуке да је "Кочићев збор" веома важан за Српску.
"Подножје Мањаче било је запостављено у бившој држави, али посљедњих година људи се овдје окупљају и обиљежавају важне датуме, што је веома битно", рекао је Додик новинарима на централној свечаности 49. "Кочићевог збора". Додик је истакао да је руководство Републике Српске увијек било уз народ.

"Има оних који у томе виде нешто лоше, али бити са народом увијек је добро", рекао је Додик.Он је оцијенио да "народ воли што је са њим руководство Републике Српске".

Предсједник Народне скупштине Републике Српске Игор Радојичић изјавио је данас у Стричићима, код Бањалуке, да је "Кочићев збор" укоријењен и да је нашао мјесто у народу."Због тога је `Кочићев збор` преживио више држава и система и тако дуго траје", рекао је Радојичић, након културно-умјетничког програма на 49. "Кочићевом збору".

Он је подсјетио да је Кочић говорио о истини, правди, слободи и отаџбини, односно о универзалним вриједностима.

Градоначелник Бањалуке Слободан Гаврановић изјавио је да су Кочићеве идеје актуелне и данас.

"Ова манифестација значајна је за Бањалуку и Змијање, јер желимо да очувамо идеје овог српског великана", рекао је Гаврановић.

Културно-умјетничком програму присуствовале се угледне званице из јавног, политичког, друштвеног и културног живота Републике Српске и БиХ.

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија оцијенио је на централној манифестацији "Кочићевог збора" у Стричићима, код Бањалуке, да још траје борба за културни напредак и препознавање српског националног интереса. Мутабџија је истакао да Кочићева награда представља симбол двије вриједности – патриотског набоја и књижевног рада.

"Кочић је репрезент укупног књижевног стваралаштва, који је својим дјелима и политичким радом снажно апострофирао потребе очувања традиције, али и слободе", рекао је Мутабџија на централној манифестацији 49. "Кочићевог збора".

Он је нагласио да Кочићева награда треба да буде најзначајнија у цјелокупној српској књижевности, не умањујући значај наших других књижевних великана.

Предсједник Организационог одбора 49. "Кочићевог збора" Витомир Поповић каже да је Кочић српски великан, те да је од посебног значаја његово књижевно дјело у којем је описао зулум аустроугарске власти.

Поповић је напоменуо да је БиХ и данас под протекторатом, као што је била и у Кочићево вријеме, изразивши увјерење да ће доћи тренутак када ће српски народ бити у потпуности слободан.

Замјеник предсједника Комисије за програмске садржаје "Кочићевог збора" Лука Кецман рекао је да је Кочићева награда ове године додијељена књижевнику Слободану Јанковићу из Бањалуке, а награда "Змијањче" ученику из Рогатице Милану Пурковићу за пјесму "Огњиште".

Кецман је оцијенио да је зборовање традиционално присутно у српском народу и да га је важно одржавати.

Књижевник Слободан Јанковић захвалио је за уручену награду, која носи назив српског великана - Петра Кочића.

У цркви Клисина у Стричићима јутрос је служен парастос Петру Кочићу, а вијенце на споменик погинулим борцима у одбрамбено-отаџбинском рату положили су министар Горан Мутабџија, предсједник Организационог одбора 49. "Кочићевог збора" Витомир Поповић, министар саобраћаја и веза Републике Српске Недељко Чубриловић и делегација града Бањалука.

Централној свечаности 49. "Кочићевог збора" присуствовали су и премијер Српске Жељка Цвијановић,  министар финансија и трезора БиХ Никола Шпирић, министар финансија Српске Зоран Тегелтија, министар породице, омладине и спорта Републике Српске Нада Тешановић, предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске Рајко Кузмановић и друге угледне званице из јавног, политичког, друштвеног и културног живота Републике Српске и БиХ.

У Бањалуци је синоћ одржана Свечана академија "Молитва слободе" у оквиру 49. "Кочићевог збора", који је отворен 24. августа.