latinica  ћирилица
31/08/2014 |  21:27 | Аутор: РТС

Спектакл војних оркестара на Црвеном тргу

Најбољи војни оркестри из свих крајева свијета направили су сјајну атмосферу отварајући војни музички фестивал „Спаскаја“ на Црвеном тргу у Москви.

Овогодишњи фестивал посвећен је обиљежавању сто година од почетка Првог свјетског рата.

Јединице почасне гарде дочекале су водеће војне музичке оркестре у невјероватном спектаклу – комбинацији војних, класичних, народних, поп и рок мелодија. И све то пропраћено фантастичном пиротехником и освјетљењем, преноси Раша тудеј.

Међу учесницима се налазе оркестри из Србије, Јерменије, Бугарске, Грчке, Ирске, Италије, Казахстана, Кине, Мексика, Русије, Швајцарске и Турске.

„Овогодишњи фестивал је посвећен обиљежавању сто година од почетка Првог свјетског рата“, рекао је директор Историјског музеја Алексеј Левикин, који је истакао да је организаторима изузетно драго због присуства најстаријег војног оркестра – турског оркестра "Мехтер", који је основан у 13. вијеку.

На фестивалу ће наступити око 1.500 музичара, али и других умјетника, попут плесача, акробата, мајстора борилачких вјештина и јахача. Фестивал траје до 7. септембра, а очекује се да ће 50.000 људи присуствовати прославама дугим недјељу дана.