latinica  ћирилица
31/08/2014 |  21:46 | Аутор: Вечерње новости

Ходајте што чешће боси

Ходање по неравном терену, по земљи, трави, пјеску или шљунку, добро је за стопала, нарочито дјечја, тврде ортопеди.
Ноге - Фото: flickr.com
НогеФото: flickr.com

Чак и ако љето проводите у граду, искористите леијпо вријеме, пронађите тек покошен травњак у оближњем парку, стазу посуту шљунком или дио пјешчане ријечне обале и шетајте боси.

Ходање по неравном терену, по земљи, трави, пјеску или шљунку, добро је за стопала, нарочито дјечја, тврде ортопеди. Али, уколико сте ненавикли на ходање босих стопала, можда ће вам у почетку ходање без ципела, сандала или патика бити необично, можда и мало болно.

Стога је најбоље да за почетак изаберете мекшу подлогу, као што су пјесак или трава. Јер, досадашња истраживања су показала да ходање и трчање без обуће ствара мањи притисак на стопала пошто се тежина тијела равномјерније распоређује, тијело заузима правилнији положај и сваки корак је лакши.

Што чешће будете ходали боси, то ћете брже ојачати мишиће стопала и оне који их подржавају, истичу стручњаци. Сем тога, на табанима се налазе нервни завршеци повезани са различитим дјеловима вашег тијела па ходањем без обуће стимулишете различите тачке на стопалима, што позитивно утиче на ваше здравље.

Стопала и бројке

Да ли сте се икада запитали колико корака просјечан човјек прехода у току дана или колико костију се налази у вашим стопалима, гдје се све налазе жљезде знојнице и гдје има највише нервних завршетака на вашем тијелу?

Током живота човјек у просјеку препјешачи око 185.000 км, или 10.000 корака на дан, што је довољно да четири пута обиђе Земљу!

У стопалима се налази 26 костију, 33 зглоба, више од 100 лигамената и 19 мишића.

На стопалима се такође налази око 250.000 жљезда знојница.

Нокти на ножним прстима расту брже током топлих дана.