latinica  ћирилица
01/09/2014 |  08:04 | Аутор: РТРС

Мутабџија: Исполитизована бошњачка дјеца из Врбањаца

Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија оцијенио је да је исполитизован случај са бошњачком дјецом која похађају Основну школу у Врбањицима код Котор-Варош и истакао да се истовремено у Федерацији БиХ не поштује привремени споразум о изучавању националне групе предмета.
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан Мутабџија - Фото: СРНА
Министар просвјете и културе Републике Српске Горан МутабџијаФото: СРНА

"Када се заврше избори у БиХ, та дјеца ће остати на потпуној маргини", рекао је Мутабџија коментаришући најаве родитеља ђака бошњачке националности из Врбањаца да њихова дјеца данас, када почиње нова школска година, неће кренути на наставу, јер нису испуњени њихови захтјеви.

Он је указао да се у ФБиХ не поштује привремени споразум о изучавању националне групе предмета.

"Привремени споразум примјењује се само у Републици Српској, и то у пуном капацитету у 22 школе, док у ФБиХ имамо тек један или два случаја да се имплементира, и то само када је ријеч о српском језику без употребе уџбеника из Републике Српске", прецизрао је Мутабџија.

Он је навео да се, упркос овој чињеници фокус ставља на Републику Српску, с циљем урушавања њених институција, што неће бити дозвољено.

Дјеци у Врбањцима код Котор-Вароша омогућено је да имају наставни предмет који се зове "језик бошњачког народа" према члану седам Устава Републике Српске, који јасно дефинише називе језика у Српској.

У Министарству просвјете и културе Републике Српске је раније речено да је ученицима од шестог до деветог разреда из Врбањаца код Котор-Вароша понуђено да уче језик бошњачког народа из уџбеника једног од кантона из Федерације БиХ.